Η απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στη μεγάλη δημοσιότητα που πήραν ήδη οι «μυστικές διαπραγματεύσεις» της Κυβέρνησης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα  είναι σαφής: «δεν υπάρχουν σχέδια για τροποποίηση της νομοθεσίας του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο τη διάθεσή τους» είπε ο επίσημος εκπρόσωπος του. 

Θα μπορούσε να γίνει δανεισμός ενός μέρους αυτών και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ¨»μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα» για τα Γλυπτά, με την ισχύουσα νομοθεσία, είπε ο εκπρόσωπος του Σούνακ, αλλά δεν «πρόκειται να κομματιάσουμε την σπουδαία συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία από το κοινό μας παρελθόν».

Στη συνέχεια τόνισε πως η υπόθεση αυτή αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους trastees Tα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νομικά στους trustees και το ζήτημα είναι ανεξάρτητο της Κυβέρνησης. Η νομοθεσία του 1963 που επικαλείται η βρετανική πλευρά για να σταματήσει κάθε συζήτηση απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να μεταβιβάζει ή να πουλάει έργα του, ει μη μόνον υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

   Η κουβέντα αναζωπυρώθηκε με ένα δημοσίευμα στο  The Art Newspaper, που έλεγε ότι συζητείται η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης για δέκα χρόνια στις αρχές του 2023. Συγκεκριμένα  στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «Υστερα από περισσότερα από 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα, μια κίνηση που θα έλυνε μία από τις μακροχρόνιες διαφωνίες παγκοσμίως στον τομέα των μουσείων». Γίνεται επίσης λόγος και για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

   Τα σενάρια φούντωσαν και μετά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, ότι «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπ’ όψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

   Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός ΄Ελληνας πρωθυπουργός που πήρε την υπόθεση αυτή στα χέρια του πιστεύοντας πως είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Με ποιο τρόπο όμως όταν η βρετανική πλευρά διακηρύσσει ότι τα κατέχει νομίμως και η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη θα αναγνωρίσει την κυριότητα στη βρετανική; Αυτός είναι ο λόγος που δεν τίθεται τώρα επιστροφή των Γλυπτών με την δημιουργία ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως προτάθηκε το 2002 στη βρετανική πλευρά από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν γυρνούσαν πίσω τα Γλυπτά με αυτή τη μορφή, θα ήταν σαν να αναγνωρίζαμε την κυριότητα τους από τους Βρετανούς. Τα Γλυπτά όμως εκλάπησαν όταν η χώρα τελούσε υπό οθωμανική Κατοχή και πρέπει να επιστραφούν.

 Ο Κυρ. Μητσοτάκης εισήγαγε μια άλλη λέξη στην εθνική αυτή διεκδίκηση. Δεν μιλάει για «επιστροφή» αλλά για «επανένωση» και το κάνει συνειδητά όπως ο ίδιος τόνισε. Με ποιους όρους όμως θα γίνει η επανένωση; Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει, ή καλύτερα ουδείς αποκαλύπτει. Σίγουρο ωστόσο θεωρείται ότι τους προτείνουμε ως αντάλλαγμα περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες.   

  Αν σκεφτεί κανείς πως ετοιμάζεται και ριζική ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου και μάλιστα των αιθουσών, όπου εκτίθενται οι ελληνικές και οι ασσυριακές αρχαιότητες καθώς οι οροφές τους έσταζαν από τα νερά της βροχής, είναι μια καλή ευκαιρία τα Γλυπτά του Παρθενώνα να απομακρυνθούν. Ο διευθυντής του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν αναζητεί το ποσόν του 1,14 δισ. ευρώ για έναν πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών του Βρετανικού Μουσείου με το Rosetta Project.Οταν αρχίσει αυτό το πρόγραμμα, μέσα στο 2023, είναι πιθανή η αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα γράφουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Εξ ου και όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες.