Kαιρός να εξάγουμε τεχνογνωσία στο προνομιακό μας πεδίο που είναι η αναστήλωση και συντήρηση μνημείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Εχουν γίνει στο παρελθόν κάποιες μεμονωμένες δράσεις σ΄ αυτόν  τον τομέα, ποτέ όμως συστηματικά.

Πρόσφατα (3-4 Ιουλίου 2017) πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Είχε προηγηθεί υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Workshop In situ conservation of underwater archaeological sites: methods and case studies – Αθήνα και Επίδαυρος μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και της Direttore del Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea στη Ρώμη για τη διενέργεια συντήρησης σε ένα περιορισμένο τμήμα της βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης της αρχαίας Επιδαύρου.

Τη διεύθυνση του Πιλοτικού Προγράμματος είχε η προϊσταμένη της Εφορείας Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι και η καταδυόμενη αρχαιολόγος Dr. Barbara Davidde, Διευθύντρια του Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea του ISCR. Τον επιτόπιο συντονισμό της δράσης είχε η καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ Δρ. Π. Γαλιατσάτου.

Αρχικά έγινε μία θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τα ηλεκτρικά εργαλεία συντήρησης από ιταλικής πλευράς και στη συνέχεια κατάδυση προς εφαρμογή των μεθόδων αυτών.

Το πρόγραμμα διεξήχθη στα πλαίσια του Bluemed, ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών συμμετείχε καταδυόμενη Βιολόγος από ιταλικής πλευράς, η οποία μελέτησε τους θαλάσσιους οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στις ενάλιες αρχαιότητες.