Συνεδριάζει, σήμερα το απόγευμα, εκτάκτως, το Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Ενέργεια). Η έκτακτη συνεδρίαση, γίνεται μετά τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η Gazprom να αναστείλει πλήρως την παράδοση φυσικού αερίου στο πλαίσιο των συμβάσεων της με ορισμένα κράτη μέλη.

Οι υπουργοί των 27 κρατών μελών θα ανταλλάξουν απόψεις για την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, και θα συζητήσουν πρόσθετες δράσεις, σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδίως ενόψει των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Στη σύνοδο αναμένεται να προσδιοριστούν τα μέτρα για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών που πρέπει να εφαρμοστούν και των κοινών μηνυμάτων που πρέπει να διαδοθούν.

Επίσης, οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών μελών της ΕΕ:

– θα κληθούν να παρουσιάσουν την ανάλυσή τους για τη συγκεκριμένη κατάστασή τους υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

– θα κληθούν να συζητήσουν το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ για κρίση εφοδιασμού και τα μέτρα και τα μέσα αλληλεγγύης εντός της ΕΕ που θα ήθελαν να προωθήσουν σε αυτό το πλαίσιο.

– θα κληθούν να ανταλλάξουν τις αναλύσεις τους, σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητας, τα μέτρα αλληλεγγύης και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΕΕ