Γράφει η Mαρίνα Κουρμπέλα

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν και γίνονται σχετικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών, είναι πολύ περισσότερο από καλές και αξιέπαινες!

Το ίδιο θα λέγαμε και για τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής προσέγγισης στο θέμα των φυσικών καταστροφών, και στην προκειμένη περίπτωση της σωτηρίας των δασών, με άλλα λόγια της υλοποίησης δράσεων με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΩΣΤΟΣΟ, η ίδια η ΕΕ με επίσημα στοιχεία μας πληροφορεί, ότι Ένα ποσό λίγο μεγαλύτερο των 368,4 εκατομμυρίων ευρώ διατίθεται, για να υλοποιηθεί ο Μηχανισμός της Ένωσης κατά την περίοδο 2014-20.

Με αυτό το ποσό , όμως τι μπορεί να διασωθεί;Τι στιγμή, μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν με όλα τα Θεσμικά της όργανα, και με πρώτη την Επιτροπή αναλαμβάνει και ανακοινώνω πληθώρα δράσεων για τη σωτηρία των δασών, που αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή το μεγαλύτερο, σήμερα παγκόσμιου προβλήματος.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύσαμε πριν από λίγες ημέρες, στο Blog:marina anastas.kourbela, με αναδημοσίευση και αλλού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πολυάριθμα μέτρα και δράσεις για τη σωτηρία των δασών, δημειώνοντας, πως κάθε χρόνο χάνονται 67 εκατομμύρια εκτάρια δασικές εκτάσεις, παγκοσμίως.

Επίσης, έχει απευθύνει συστάσεις για το ίδιο θέμα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, προς τη Βιομηχανία της ΕΕ και προς την Κοινωνία την Πολιτών. Επίσης, με σχετική απόφαση η ΕΕ αναβάθμισε τις δράσεις του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Το θέμα είναι και καθαρά οικονομικό

Ακόμη και αν βρεθούν κάποιοι να υποστηρίξουν πως τα χρήματα της ΕΕ επαρκούν θα πρέπει να απαντήσουμε, πως οι οικονομικές απώλειες πού έχει η ΕΕ, άμεσα, χωρίς τις περιβαλλοντικές, τις πολιτιστικές, τις κοινωνικές, τις επιπτώσεις στην προμήθεια ξυλείας και τις τεράστιες συνέπειες στην υγεία, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες, από τα πόσα που διαθέτει ο ενωσιακός προυπολογισμός, και, από άλλες διευκολύνσεις.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροδρομίων για αεροσκάφη φυσικών καταστροφών: Γιατί όχι;

Επίσης, η αποστολή αεροσκαφών, βοηθάει, βέβαια, αλλά δεν προκύπτει ως ιδιαίτερα σημαντική, αν γίνεται αφού έχουν καταστραφεί τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία, κλπ. και θα μπορούσε κανείς να προτείνει μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση, σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, έχει πολλούς οργανισμούς , που εδρεύουν στα κράτη μέλη της. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροδρομίων, με έδρες σε γειτνιάζουσες, μεταξύ τους χώρες, ώστε τα αεροσκάφη να σπεύδουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ακόμη και όταν αυτές είναι στην εκδηλωσή τους, δηλαδή πριν επεκταθούν.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela