Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ,που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της, εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χθεσινό σχέδιο απόφασης να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας με την Ουκρανία, προκειμένου, όπως αναφέρεται σχετικά, να μετριαστούν οι επιπτώσεις που είχε στις μεταφορές η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Pωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν, βάσει των διαπραγματευτικών οδηγιών του Συμβουλίου, οι οποίες εκτίθενται στο προσάρτημα της απόφασης και σε συνεννόηση με την ȅμάδα «Χερσαίες μεταφορές» του Συμβουλίου, η οποία ορίζεται ως η ειδική επιτροπή

Διευκρινίσεις

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές και μοναδικές περιστάσεις που επιβάλλουν τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας και σύμφωνα με τις Συνθήκες, ενδείκνυται για την Ένωση να ασκήσει προσωρινά τη σχετική συντρέχουσα αρμοδιότητα (με τα κράτη μέλη της ) που της ανατίθεται από τις Συνθήκες.

Ωστόσο, οποιαδήποτε επίπτωση της απόφασης στην κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών θα πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένη χρονικά. Η αρμοδιότητα που ασκεί η Ένωση βάσει της απόφασης και της συμφωνίας που πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο αυτής θα πρέπει, συνεπώς, να ασκηθεί μόνο όσον αφορά την περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας.

Με την επιφύλαξη άλλων ενωσιακών μέτρων και υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης με τα ενωσιακά μέτρα, μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, η Ένωση παύει αμέσως να ασκεί την εν λόγω αρμοδιότητα και τα κράτη μέλη ασκούν εκ νέου τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 ΣΛΕΕ.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως ορίζεται στο πρωτόκολλο αριθ. 25 σχετικά με την άσκηση συντρέχουσας αρμοδιότητας που προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ΣΛΕΕ, το πεδίο άσκησης της αρμοδιότητας της Ένωσης στη σχετική απόφαση καλύπτει μόνο τα στοιχεία που διέπονται από την απόφαση και δεν καλύπτει ολόκληρο τον τομέα.

Η άσκηση της αρμοδιότητας της Ένωσης σύμφωνα με την απόφαση δεν θίγει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες της Ένωσης και των κρατών μελών σε σχέση με τυχόν εν εξελίξει ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις ή υπογραφή ή σύναψη διεθνών συμφωνιών με οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα στον ίδιο τομέα.