Να ενταχθεί και η Σπάρτη στο πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ που θα αντλήσει πόρους από  το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να σωθούν τα νεοκλασικά διατηρητέα της πόλης ζητεί το Ινστιτούτο Σπάρτης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την πρόθεση σας να δημιουργήσετε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης  το πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ , το οποίο ως χρηματοδοτικό εργαλείο θα επιτρέψει σε πολλούς ιδιοκτήτες να διατηρήσουν περίφημα νεοκλασικά αριστουργήματα , τα οποία κάνουν την διαφορά στην φυσιογνωμία των πόλεων, αλλά και κτίσματα της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής που μπορούν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των οικισμών μας.

Η Σπάρτη είναι μία από τις ελληνικές πόλεις που λόγω της αβελτηρίας του παρελθόντος έχασε στην κυριολεξία την ευκαιρία να διατηρήσει αδιάλειπτη την ενότητα με τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια που σηματοδοτούσαν τις δύο μεγάλες λεωφόρους που διασχίζουν εγκάρσια το κέντρο της πόλης μας κατά το Βαυαρικό πολεοδομικό σχέδιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία της νέας πόλης το 1834.

Παρ’ όλα αυτά, με τις επίπονες προσπάθειες και με την αυτοθυσία πολλές φορές ιδιοκτητών, αρχιτεκτόνων, ανθρώπων ευαισθητοποιημένων στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και επαγγελματιών με ανοιχτούς ορίζοντες που αντιλαμβάνονται  τις 

μακροπρόθεσμες ωφέλειες για τον τουρισμό από την διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας και της προσωπικότητας της πόλης μας, πολλά νεοκλασικά κτίρια παραμένουν όρθια και υπέροχα, υποσχόμενα πολλά οφέλη από την διατήρησή τους μέσω της συντήρησης και αποκατάστασής τους. 

Μέχρι σήμερα η ιδιοκτησία νεοκλασικού κτιρίου που είχε μάλιστα κηρυχθεί διατηρητέο,( και τα εναπομείναντα είναι πλέον σχεδόν όλα κηρυγμένα στην Σπάρτη) αποτελεί για τους ιδιοκτήτες τιμωρία , παρά χαρά. Σήμερα, με τις δικές σας αποφάσεις, όπως πληροφορούμαστε από τις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, αρχίζει να διαφαίνεται μια άλλη προσέγγιση από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσει και μια άλλη διάθεση ως προς την διατήρηση και ανάπτυξη αυτών των διατηρητέων νεοκλασικών κοσμημάτων και της δικής μας πόλης».

Το Δ.Σ. του Ινστιτούτου διατείνεται πως γνωρίζει πόσα διατηρητέα υπάρχουν στη Σπάρτη τα οποία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν σε συνεργασία   με το Δήμο και τις άλλες αρχές.