Δεν το βάζουν κάτω οι προεδρεύοντες του Συμβουλίου της ΕΕ Γερμανοί, εταίροι, Με την ευκαιρία της σημερινής, άτυπης συνόδου για το περιβάλλον, δηλώνουν, πως ακόμη και εν μέσω της πανδημίας COVID-19, η γερμανική Προεδρία θα επιδιώξει φιλόδοξους στόχους σύμφωνα με το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.

Η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλίματος της ΕΕ πραγματοποιείται, στο Βερολίνο, σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου και στις 1 Οκτωβρίου κατόπιν πρόσκλησης της Γερμανίδας Υπουργού Περιβάλλοντος Svenja Schulze.

Στόχος της συνεδρίασης είναι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σχέση μεταξύ της απώλειας βιοποικιλότητας και της πανδημίας του κορονοϊού και η συζήτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του στόχου της ΕΕ για το κλίμα έως το 2030 σε τουλάχιστον 55 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η Ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Svenja Schulze θα ανταλλάξει απόψεις με Ευρωπαίους συναδέλφους, σχετικά με τη σχέση μεταξύ της απώλειας βιοποικιλότητας και της πανδημίας του κορονοϊού, όπως και με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα

Σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου, θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

Διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση COVID-19 στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Η εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με την αύξηση του στόχου της ΕΕ για το κλίμα με ορίζοντα το 2030 και μια συζήτηση σχετικά με τη συμβολή της Ευρώπης στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού

Αύριο, δεύτερη ημέρα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Κλίματος της ΕΕ θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να εξετάσουν ενδελεχώς τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δράση για το κλίμα σε συνεδρίαση εργασίας και να συζητήσουν τις επικείμενες αποφάσεις για την αύξηση του στόχου της ΕΕ για το κλίμα με ορίζοντα το 2030 και για τον ενωσιακό νόμο για το κλίμα.

Η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλίματος

Η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλίματος αποτελεί σημαντικό μέρος της Προεδρίας του Συμβουλίου, καθώς παρέχει την ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα πολιτικής σημασίας πέραν των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Είναι επίσης μια ευκαιρία να διαφοροποιηθεί η μορφή των επίσημων συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου και να προσκληθούν άλλοι ομιλητές εκτός από τους υπουργούς και τους επιτρόπους της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

Κατά παράδοση, προσκαλούνται οι υπουργοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) — Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία — καθώς και οι υπουργοί των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών. Θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (η ευρωπαϊκή κεντρική οργάνωση για τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ).

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com