Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στελεχών και φίλων του κόμματος του στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens χθες το βράδυ.

 

Παρόντες ο εκπρόσωπος Τύπου Διονύσης Μποτώνης,  ο Διευθυντής Επικοινωνίας Γιώργος Κουτουλάκης και ολόκληρη η ΚΟ με επικεφαλής τον Μάριο Γεωργιάδη, ο Δημήτρης Καβαδέλλας, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Ιωάννης Σαρίδης, ο Αριστείδης Φωκάς( από την συμπρωτεύουσα και οι δύο), ο Γεώργιος Κατσιαντώνης και  ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Σε πρώτο πλάνο οι Ηγέτες του Κέντρου: Ελευθέριος Βενιζέλος, Νικόλαος Πλαστήρας, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γεώργιος Παπανδρέου, Γεώργιος Μαύρος και Ιωάννης Ζίγδης

 

Έχοντας πίσω του τα «ιερά τέρατα» στην πολιτική ιστορία του τόπου, ήθελε να ξυπνήσει το αίσθημα των υποστηρικτών μιας παράταξης που «έδωσε συντάξεις στους αγρότες, κατάργησε το πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων και έβαλε τις βάσεις της δημοκρατίας» όπως υπογράμμισε.

 

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρυσώσει το χάπι, να επιβάλει δυσμενή μέτρα, δεν είναι έντιμος τρόπος, τόνισε και δεν μπορεί να κυβερνιέται έτσι μια ευρωπαϊκή χώρα.

Κάρφωσε την αξιωματική αντιπολίτευση για τις εξαγγελίες μείωσης φόρων-ΕΝΦΙΑ  και σημείωσε πως «όποιος θέλει να κυβερνά πρέπει να σέβεται πρώτα το λαό. Οι ίδιοι που απέτυχαν και έκαναν τον κόσμο να πάει στο «όπου να’ναι»  του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν το θράσος να ζητούν πάλι την εξουσία.

Την Τετάρτη που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή θα του θέσει την διάθεση να τον υποστηρίξει αρκεί να δεχτεί τα γνωστά εννέα σημεία που αρνήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν θα ζητήσει κανένα υπουργείο , όπως έκαναν οι ΑΝΕΛ, είναι ανοικτός να τα συζητήσει, όχι όμως να τα προδώσει. Εγώ δεν κάνω παρασκηνιακές συζητήσεις αλλά θέτω τους όρους και καλώ τους άλλους να συμφωνήσουν μαζί μου. Μοναδικό μέλημα μας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ξεκαθάρισε.

Αποκαθήλωσε και την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά γιατί μιλά για νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ και ανοίγει τις πόρτες σε εκείνους που κρύβονταν.

Για τη ΔΕΗ

Τόνισε πως αποτελεί την τρίτη «εφορία» αφού στέλνει απίστευτους λογαριασμούς και η απαξίωση της την οδηγεί μαθηματικά προς τους ιδιώτες. Ζήτησε να μην πουληθούν τα ορυχεία λιγνίτη αλλά συναινεί για το δίκτυο, την διανομή και την εκμετάλλευση τους. Επίσης να δεσμευτεί ο αγοραστής πως θα συνεχίσει τις επενδύσεις στο ενεργειακό τομέα.

Για τα εργασιακά

Οι συλλογικές συμβάσεις αποτέλεσαν το βατερλό του Αλέξη Τσίπρα αφού έχουν καταργηθεί επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου. Το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται μόνο σε εκείνους που εργάζονται αλλά εξίσου και στους ανέργους. Να φέρει επενδύσεις για την Ένωση Κεντρώων προηγούνται οι άνεργοι.

Οι σκληροί εργασιακοί νόμοι θα διώχνουν τους επενδυτές, αναγκάζομαι να ασπαστώ τις προτάσεις των δανειστών για την αναστήλωση της οικονομίας και πρώτος εγώ θα ζητήσω την επαναφορά των δικαιωμάτων του εργάτη, διαβεβαίωσε.

Είμαστε στο πλευρό δυο κατηγοριών:των νέων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και των συνταξιούχων που έχασαν τους κόπους μιας ζωής.

Προτάσεις για καλύτερο κράτος

Έθεσα το θέμα δημιουργίας γραφείου εύρεσης εργασίας στον πρωθυπουργό για  να ξεφύγουμε από το ρουσφέτι. Είναι μια πρόταση που ζητάω να μπει στο Σύνταγμα, πρόσθεσε.

Επίσης έθεσε το θέμα δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσκοπήσεων ώστε να δίδονται οι πραγματικές διαστάσεις της έκφρασης της κοινής γνώμης.

Για το περιβόητο επίδομα Μπαλαούρα, εξήγησε πως προέκυψε από τον άναρχο και πρόχειρο τρόπο χορήγησης από την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα πολλές αδικίες, άλλοι πήραν ενώ δεν έπρεπε και άλλοι που έπρεπε έμειναν ακάλυπτοι.

Τάχθηκε υπέρ μιας μεγάλης εθνικής κυβέρνησης που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας και όχι σε συστήματα εξουσίας από την ενισχυμένη αναλογική.

Αναφέρθηκε στην διαφθορά για τα εξοπλιστικά και επανέλαβε την πρόταση του για παρουσία εισαγγελέα σε κάθε προμήθεια του ελληνικού δημοσίου. Γιατί όποιος δουλεύει σε συνθήκες κλειστού φωτογραφικού θαλάμου, δυστυχώς κοστίζει κύριε Βενιζέλο, σημείωσε με έμφαση.

Για τα εθνικά θέματα

Είναι υπέρ της άποψης να μην απαντάμε συνεχώς σε κάθε πρόκληση των Τούρκων, μια σταράτη και ξεκάθαρη δήλωση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου επαρκεί. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με κρααυγές, η προστασία μας είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη γιατί γύρω μας υπάρχουν εχθροί.

Ο πρώτος που θα χαρεί με την έξοδο μας από την Ευρώπη είναι ο Ερντογάν. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, σε δέκα ή είκοσι χρόνια θα ξαναγίνουμε κράτος αλλά με αυτούς τους γείτονες είναι αναγκαίο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ζήτησε την άμεση πρόσληψη 20.000 πενταετούς υποχρέωσης για το στρατό ξηράς και μια παραγγελία 30 τουλάχιστον αεροσκαφών νέας γενιάς F-35. Παρά την οικονομική δυσχέρεια η άμυνα προηγείται και το Κέντρο ήταν πάντα πιο μπροστά σε πατριωτισμό από την Δεξιά ή την Αριστερά.

Εξέφρασε την διαπίστωση πως τα ΜΜΕ δεν αποτυπώνουν την άποψη της Ένωσης Κεντρώων αλλά στηρίζουν την συμμαχία Φώφης-Κυριάκου.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος πως θα διπλασιάσει τους βουλευτές του γιατί ο λαός καταλαβαίνει. Στην μομφή για τη μη αλλαγή των βουλευτών ανά εξάμηνο, εξήγησε πως οδηγούσε σε μαθητευόμενους βουλευτές και υπήρξαν τρεις από τους εκλεγμένους και τρεις από τους επιλαχόντες που θα αποχωρούσαν.

Σε αυτό το σημείο αποφάσισε πέρα από την αδυναμία άσκησης κοινοβουλευτικού έργου, ήταν ζωτικής σημασίας η σωτηρία της παράταξης.

Είναι ανοικτή η πόρτα σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, θέλω ένα κόμμα ισχυρό, δυνατό αλλά τίμιο, Το όνειρο μου είναι η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες χωρίς σκυμμένο κεφάλι. Μια κοινωνικά δίκαιη χώρα όπως την έβλεπαν ο Παπαναστασίου, ο Μαύρος, ο Ζίγδης, ο Γεώργιος Παπανδρέου και συνεχίζουμε το έργο τους.

Οι πολιτικοί να τα λένε όλα στο λαό και να στέκονται μπροστά του με διαφάνεια και ανάστημα. Λαός που ξέρει είναι δυνατός και ενεργός, οι πολιτικοί δεν χρειάζονται αστυνομικούς για να τους προστατεύουν όπως συμβαίνει τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε.

 

 

 

.