Της Ζωής Τόλη

Είδαμε την παράσταση «Η σινε-παρμένη», [η αφηγήτρια ταινιών], διασκευή πάνω στο έργο του Herman Rivera Letelier, στο θέατρο Αργώ.

Το έργο:
Το έργο είναι βασισμένο στη νουβέλα «Η αφηγήτρια ταινιών», του χιλιανού συγγραφέα Herman Rivera Letelier, σε μετάφραση της Λένας Φραγκοπούλου. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Χαλκιάς.

Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού και φτωχού κοριτσιού που ζει με την οικογένειά της, στα νιτροχώρια της Χιλής, στην έρημο Ατακάμα. Στο μοναδικό σινεμά του χωριού παρακολουθεί κατάλληλες για την ηλικία της ταινίες ποικίλου περιεχομένου, τις οποίες μετά αφηγείται στους οικείους της. Το ταλέντο της απλώνεται βαθμιαία στους κατοίκους όλου του χωριού, που απολαμβάνουν την ικανότητά της να τους ψυχαγωγεί.

Ο χαρακτήρας αυτού του πονήματος είναι καθαρά κοινωνικοπολιτικός, καθώς ταυτοποιείται μέσα από τις αναφορές στη φτώχεια, την υποδούλωση στην εξουσία ξένων οικονομικών συμφερόντων, τη βία, τα προσωπικά αδιέξοδα μιας στερημένης / ανελεύθερης ζωής, την έλλειψη παιδείας και την κακοποίηση.

Οι αφηγήσεις της μικρής λειτουργούν κατευναστικά, ψυχοθεραπευτικά και ισορροπιστικά, μέσα στο ερεβώδες και ολέθριο κοινωνικό / οικονομικό περιβάλλον, καθώς η άγρια εκμετάλλευση των ορυκτών της χώρας από τις μεγάλες ξένες εταιρείες, μετατρέπουν τους ανθρώπους σε εργαλεία.

Σκηνοθεσία:

Είναι τέτοια η ενορχήστρωση της παράστασης που και οι συμβολισμοί είναι ορατοί και το δραματουργικό βάθος εντείνεται, με σφοδρή ροή. Η ποικιλία των συναισθημάτων γίνεται αρωγός στη δροσερή ιδιοσυστασία του έργου με τις ανάλογες ψυχικές διακυμάνσεις.

Ο Θανάσης Χαλκιάς πέτυχε να αποδώσει το ιδιαίτερο ύφος του έργου με την πλούσια κίνηση, τις ανατροπές και τον καίριο λόγο, ενδύοντας με τους εναρμονισμένους φωτισμούς την τραγική του στόφα. Η ένστασή μου, αφορά στη μεγάλη διάρκεια της αφήγησης σε σχέση με την πρόζα, κάτι που ελαφρώς κουράζει.

Συντελεστές:

Σκηνικά – κοστούμια Γεωργία Μπούρδα, μουσική Κώστας Βόμβολος, επιμέλεια κίνησης Μαριέλα Νέστορα και σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου.
Μία ομάδα εμφατικά υποστηρικτική του συγκεκριμένου θεατρικού εγχειρήματος.

Ερμηνείες:
Παίζουν η Ηλέκτρα Γεννατά, η Μαρία Θρασυβουλίδη, και ο Θανάσης Χαλκιάς. Και οι τρεις άψογα συντονισμένοι, ερμηνεύουν με μεστότητα και υγιή θεατρικό παλμό. Η Η. Γεννατά και ο Θ. Χαλκιάς σκηνικά σωστοί και προσεγμένοι. Η Μ. Θρασυβουλίδη με το μπρίο και το τσαγανό της, υπηρετεί την ηρωίδα με την απαραίτητη καλαισθησία και τον άμεσο λυρισμό. Ενθουσιώδης, αλλά και μετρημένη, όπου χρειάζεται, παρουσιάζει μια προσωπικότητα με ήθος και αλήθεια.

Αξιολόγηση:

«Η σινε- παρμένη», καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή που επηρεάζεται σε πνεύμα και θυμικό. Η τελική γεύση από την μέθεξη με το θεματικό ιστό είναι ποιοτική και «επιθετικά» διεισδυτική, σκιαγραφώντας παράλληλα και την πολιτική αύρα του δραματικού συγγράμματος. «Η σινε-παρμένη», πρόκειται για καλοδουλεμένη και πνευματώδη θεατρική δημιουργία, με το δικό της στυλ.