Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους… ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Ελπίδα ή Αποδοχή;

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 19:45 και την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 14:45, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί σε πρώτη προβολή, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, το νέο ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν, «Μέχρι τη Θάλασσα». Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του τμήματος «Ανθρώπινη Κατάσταση».

«Πριν από χρόνια, βρέθηκα ο ίδιος για δυο μήνες σ΄ ένα θάλαμο του ΚΑΤ» αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης. «Ήταν μια από τις πιο έντονες και διδακτικές εμπειρίες που έζησα ποτέ. Έκανα την ταινία ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ για να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τον θεατή. Πιστεύω ότι έχει κι αυτός πολλά να νοιώσει, αλλά και πολλά να μάθει. Για τον εαυτό του, για την κοινωνία μας, για την ανθρώπινη κατάσταση… Μια ταινία με διακύβευμα, συγκρούσεις και κορυφώσεις, που, θέλω να πιστεύω, θα τον κάνει να δει αλλιώς την αναπηρία και τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Θα μπορούσε να ήταν κι αυτός…»

Με αυτόν τον στόχο, ο Γκαστίν επέστρεψε στα τέλη του 2017 στην κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΑΤ, με την κάμερά του, σιωπηλό παρατηρητή, να καταγράφει την πολύμηνη καθημερινή πάλη των ασθενών να επανακτήσουν τις λειτουργίες τους, το άγχος για την ετυμηγορία του θεράποντος ιατρού, τις σχέσεις με τις οικογένειές τους και το νοσηλευτικό προσωπικό, τα αστεία και τις φάρσες, που τους βοηθούν να ξορκίσουν τον πόνο και την αγωνία.

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, και μέσω της εναλλαγής, συχνά ετερόκλητων συναισθημάτων, το ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ προσφέρει στον θεατή μια ασυνήθιστα διεισδυτική ματιά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρώπινης συνθήκης, φιλοδοξώντας παράλληλα να ενεργοποιήσει την ενσυναίσθησή του, σε ένα ντοκιμαντέρ, εξίσου συναρπαστικό με μία ταινία μυθοπλασίας.

 

ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (AS FAR AS THE SEA)

https://www.facebook.com/asfarasthesea.thefilm/

Trailer:

 

Ντοκιμαντέρ | Έγχρωμο | Ελληνικά (υπότιτλοι: αγγλικοί) | 108 λεπτά

Σκηνοθεσία: ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΣΤΙΝ | Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΣΟΥΡΙΔΗΣ | Μοντάζ: ΧΡΟΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ | Βοηθός Σκηνοθέτη: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΛΑΚΗΣ | Ηχοληψία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ | Μουσική: ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΙΩΤΗΣ | Μίξη ήχου: PIERRE ARMAND | Εταλονάζ: MARIANNE ABBES | Παραγωγοί: ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΣΤΙΝ & ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ | Παραγωγή: ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΣΤΙΝ – MINIMAL FILMS | Συμπαραγωγή: ALEXANDRE CORNU – LES FILMS DE TAMBOUR DE SOIE | ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΕΡΤ με την υποστήριξη του  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ του CNC της  Région Provence-Alpes-Côte d’Azur και του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη- MEDIA

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Μάρκος Γκαστίν (Marco Gastine) είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι, και από το 1978 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Μετά από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, Minimal Films.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2016       ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ντοκιμαντέρ, 26′

2012       ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ντοκιμαντέρ, 85’ & 56’

Συμμετοχή στα βραβεία Prix Europa στο Βερολίνο 2009.

Συμμετοχή στο Διεθνή Φεστιβάλ του Σάο Πάολο 2013.

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λισαβόνα (Doclisboa) 2012.

2011       DOCVILLE, σειρά ντοκιμαντέρ, 13 Χ 45’ (παραγωγή).

2008       ΘΕΜΙΣ, ντοκιμαντέρ, 85’. ( βγήκε σε κινηματογραφικές αίθουσες το 2009)

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών 2009.

Συμμετοχή στα βραβεία Καλύτερου Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ 2009.

Συμμετοχή στα βραβεία Prix Europa στο Βερολίνο 2009.

2006       ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ, σειρά ντοκιμαντέρ, 10 x 40’.

2005       1969, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΣΟΥΖΑΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ, ντοκιμαντέρ, 45’.

2004       ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΩΝ, σειρά ντοκιμαντέρ, 14 x 3’.

2004       ΜΑΣΣΑΛΙΑ, ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ, ντοκιμαντέρ,.78’. ( βγήκε σε κινηματογραφικές αίθουσες το 2004)

Πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2004.

Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ecocinema, Ρόδος 2004.

Συμμετοχή στα βραβεία Prix Europa στο Βερολίνο 2004.

1999       STORIES ABOUT HER, ντοκιμαντέρ, 26’.

1993       ΑΘΗΝΑ, ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ, ντοκιμαντέρ, 78’.

1988       Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ, ντοκιμαντέρ, 26’.

1987       ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ, σειρά ντοκιμαντέρ, 2 x 26’.

1986       ΕΥΑ, ταινία μικρού μήκους με υπόθεση, 22’.

B’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας 1986.

Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ταινίας Μικρού Μήκους 1986.

1984       ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, ταινία μικρού μήκους με υπόθεση, 10’.

Βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Ρίμινι της Ιταλίας 1984.

1982       Ο ΑΣΠΑΛΑΞ, ταινία μικρού μήκους με υπόθεση, 8’.