Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

To Enetepress.gr, παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ) και το έργο τους, τις δυνατότητες που έχουν οι ΟΚΠ και ελληνικές επιχειρήσεις σε έναν άγνωστο για πολλούς κόσμο, αυτόν τω ν αναπτυσσομένων χωρών, στις οποίες υλοποιούνται έργα και με ελληνική συγχρηματοδότηση, αλλά ελάχιστη ελληνική συμμετοχή.

Οι πρώτες δημοσιεύσεις είναι γενικού περιεχομένου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητας προσέγγισης του θέματος, για όσους δε το γνωρίζουν.

Αναπτυξιακή συνεργασία

Η γέννηση της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ συμπίπτει με την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης το 1957 και οι πρώτοι δικαιούχοι ήταν οι υπερπόντιες χώρες και εδάφη των κρατών μελών. Με την πάροδο του χρόνου, το πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ διευρύνθηκε σταδιακά. Η ΕΕ είναι πλέον ο μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο και συνεργάζεται με περίπου 160 χώρες.

Η αναπτυξιακή συνεργασία πρέπει να υλοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Πρωταρχικός στόχος της είναι η μείωση και, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο μέσω της προώθησης της βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι κατευθυντήριες αρχές της εξωτερικής δράσης και της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ περιλαμβάνονται στο άρθρο 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 208 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια, οι μηχανισμοί της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης εξορθολογίστηκαν. Για την περίοδο 2014-2020, η βασική χρηματοδότηση που διατίθεται για την ανάπτυξη προέρχεται από τον Μηχανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΜΑΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (ΕΜΓ), καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (που χρηματοδοτείται από τις χώρες της ΕΕ και όχι από τον ενωσιακό προϋπολογισμό).

Τα μισά και πλέον χρήματα που δαπανώνται για την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Έτσι, η ΕΕ μαζί με τα κράτη μέλη της αποτελούν τον σημαντικότερο χορηγό βοήθειας στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας χορηγείται στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Ποιες χαρακτηρίζονται ΟΚΠ

Η ΕΕ θεωρεί ότι στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) περιλαμβάνονται όλες οι μη κρατικές και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δομές (συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οργανώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα, των ιδρυμάτων, των ερευνητικών οργανισμών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων γυναικών, των συνεταιρισμών, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης), μέσω των οποίων οργανώνονται οι πολίτες για να επιδιώξουν κοινούς στόχους και ιδανικά.

(Συνεχίζεται)