Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις που σχετίζονται με το γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους νομικούς κύκλους, η Επιτροπή απέστειλε επίσημη επιστολή στις Ουγγρικές Αρχές διαπιστώνοντας προβλήματα σχετικά με την ορθή διαχείριση του ενωσιακού προϋπολογισμού και την προστασία των δημοσιονομικών συμφερόντων της Ενωσης.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει και θέμα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται, πως η Επιτροπή θέτει προθεσμία απάντησης, και αν κρίνει αυτή ως μη ικανοποιητική, τότε μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών διακοπή της χρηματοδότησης που χορηγείται στη χώρα από την ΕΕ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή της Ουγγαρίας η Επιτροπή επικαλείται έκθεση της OLAF.

Ο ρόλος του κανονισμού για τις προϋποθέσεις του κράτους δικαίου

Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των χρημάτων των πολιτών και η διασφάλιση ότι κάθε ευρώ από τον προϋπολογισμό δαπανάται σύμφωνα με τους κανόνες και δημιουργεί προστιθέμενη αξία.

Η Επιτροπή συνεργάζεται συνεχώς και στενά με τα κράτη μέλη και με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την επίτευξη αυτού του στόχου, και παραδοσιακά χρησιμοποιεί μια σειρά εργαλείων για τον σκοπό αυτό.

Για τον προϋπολογισμό 2021-2027 και το NextGenerationEU, θεσπίστηκε ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας: Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2092 σχετικά με ένα γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης. Διασφαλίζει ότι η ΕΕ είναι καλύτερα εξοπλισμένη για την προστασία του προϋπολογισμού αντιμετωπίζοντας παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου που επηρεάζουν ή κινδυνεύουν να επηρεάσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυτό το νέο καθεστώς αιρεσιμότητας επιτρέπει στην ΕΕ να λαμβάνει μέτρα – για παράδειγμα αναστολή πληρωμών ή δημοσιονομικές διορθώσεις – για την προστασία του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, οι τελικοί αποδέκτες και δικαιούχοι κονδυλίων της Ένωσης θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις πληρωμές τους απευθείας από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

Το μέσο συμπληρώνει άλλα εργαλεία και διαδικασίες για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ, για παράδειγμα ελέγχους και ελέγχους ή δημοσιονομικές διορθώσεις, ή έρευνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ή από την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ OLAF. Επιτροπή μπορεί να επαναληφθεί στον κανονισμό μόνο εάν τα άλλα εργαλεία δημοσιονομικής προστασίας της ΕΕ δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Μαζί με τα ήδη διαθέσιμα μέσα, ο κανονισμός διασφαλίζει ότι κάθε ευρώ πηγαίνει εκεί που χρειάζεται και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους πολίτες

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com  – Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής