Στο χώρο που κάποτε λειτουργούσε σαν φυλακή στην καρδιά της πρωτεύουσας του Ιράν ακόμα ηχούν οι φωνές των ανθρώπων που υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια.

Πλέον, σαράντα χρόνια μετά την ιρανική επανάσταση, στη θέση της υπάρχει ένα μουσείο που αναπαριστά τις τρομακτικές πράξεις των βασανιστηρίων που κάποτε λάμβαναν χώρα εκεί. Οι επιζώντες εξακολουθούν να θυμούνται τις κραυγές που στοιχειώνουν ακόμα τα όνειρά τους.

Η φυλακή ήταν δημιούργημα του μονάρχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Οι εικόνες προκαλούν αποτροπιασμό και αναδεικνύουν τον ανθρώπινο πόνο γυμνό. Ένας άνθρωπος κρεμασμένος ανάποδα, ένας άλλος αιχμάλωτος μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί και ένας άλλος στον οποίο σβήνουν πάνω του τσιγάρα είναι μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν.

In this Monday, Jan. 7, 2019 photo, mug shots of former prisoners hang on the wall at a former prison run by the pre-revolution intelligence service, Savak, now a museum, in downtown Tehran, Iran. Wax mannequins silently portray the horrific acts of torture that once were carried out within its walls. As Iran marks the 40th anniversary of its Islamic Revolution and the overthrow of the shah, those who suffered torture at the hands of the police and dreaded SAVAK intelligence service still bear the scars. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Ακόμα και σήμερα η ομάδα ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει πως στο Ιράν σημειώθηκε μια κτηνωδία και εκατοντάδες φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους με βασανιστικό τρόπο. «Η δικαιοσύνη δεν είναι όρος που βρίσκει ανταπόκριση στην ευρεία κοινωνία του Ιράν», δήλωσε ο Αχμάντ Σεϊχί, ένας πρώην επαναστάτης που κάποτε είχε βασανιστεί στη φυλακή. Σήμερα είναι 63 ετών και θυμάται με πικρία όσα πέρασε στα χέρια των φοβερότερων υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας. Ακόμα και σήμερα, η ομάδα δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άλλοι ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται σχετικά υποστηρίζουν ότι το Ιράν βασανίζει και φυλακίζει αυθαίρετα.

Η Οργάνωση Πληροφοριών και Ασφάλειας του Έθνους, γνωστή ως Σαβάκ, δημιουργήθηκε το 1957 με τη βοήθεια της CIA και της Μοσάντ. Όλοι μαζί είχαν στόχο την εξόντωση των κομμουνιστών και των αριστερών μετά το πραξικόπημα που σημειώθηκε το 1953 για την ανατροπή του εκλεγμένου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Μοσάντεγ.

Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο το πεδίο δράσης της διευρύνθηκε σημαντικά. «Μετά το πραξικόπημα, το καθεστώς του σάχη κατέρρευσε και η νομιμότητά του αμφισβητήθηκε», δήλωσε ο Χασέμ Αγκαχάρι, ο οποίος διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Tarbiat Modares της Τεχεράνης. «Το πραξικόπημα κινητοποίησε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να δράσουν εναντίον του καθεστώτος», συμπλήρωσε.

Πηγή: huffingtonpost.gr