Σε μια έκθεση που εστιάζεται στις «Αμέτρητες όψεις του ωραίου»  το οποίο ούτως ή άλλως περισσεύει στο Μουσείο των μουσείων της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, στο Εθνικό Αρχαιολογικό, προσφέρεται το τριήμερο που μας έρχεται από την Κυριακή 27 Μαίου, μέχρι και την Τρίτη 29  Μαΐου ένα Πειραματικό εργαστήριο υφαντουργίας με τίτλο: «Υφαίνοντας μοτίβα της νεολιθικής εποχής».

Το πειραματικό εργαστήριο υφαντουργίας αποτελεί την πρώτη παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης μετά τα επίσημα εγκαίνιά της που θα γίνουν αύριο Σάββατο (26 Μαίου) από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.αεχ

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου η Δρ Καλλιόπη Σαρρή, αρχαιολόγος και ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Υφαντικής  στο Ινστιτούτο Saxo του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και η Ulrikka Mokdad, καλλιτέχνις ταπισερί, ιστορικός τέχνης και συνεργάτις του ιδίου κέντρου (Centre for Textile Research), θα παρουσιάσουν τις πειραματικές τους προσεγγίσεις ως προς τις τεχνικές ύφανσης μοτίβων που απαντώνται σε πήλινα αγγεία και σφραγίδες της Νεολιθικής Ελλάδας.

Η κεραμική της Νεολιθικής εποχής (6600 π.Χ. – 3300 π.Χ.) χαρακτηρίζεται από την πλούσια γραμμική της διακόσμηση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις αποτελούνται συχνά από συμμετρικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα που καλύπτουν την επιφάνεια των αγγείων. Πολλά από αυτά θυμίζουν έργα της υφαντικής τέχνης και γι’ αυτό θεωρούνται προϊόντα μίμησης διακοσμημένων υφασμάτων. Το ιδιαίτερο αυτό διακοσμητικό πρόγραμμα αποτελεί την πιο αξιόπιστη – αν και έμμεση – μαρτυρία για την ανασύσταση της νεολιθικής υφαντουργίας, αφού δεν έχουν διασωθεί υπολείμματα υφασμάτων από αυτή την εποχή.

Δεν γνωρίζουμε τα χρώματα και τις πρώτες ύλες των νεολιθικών υφασμάτων.Ωστόσο, τα  περίτεχνα υφαντικά μοτίβα μάς δείχνουν μια τεχνολογικά αισθητικά πολύ προηγμένη και μια σειρά διαφορετικές υφαντικές τεχνικές.

Στο πειραματικό εργαστήρι υφαντουργίας τα νεολιθικά μοτίβα υφαίνονται με την απλή τεχνική της ταπισερί σε μικρά πλαίσια και ιμάντες, χρησιμοποιώντας λινά και μάλλινα νήματα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα 5 (Νεολιθική Συλλογή) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τις κάτωθι μέρες και ώρες: Κυριακή 27 Μαΐου, ώρα 11:00-14:00, Δευτέρα 28 Μαΐου, ώρα 15:00-17:00,Τρίτη 29 Μαΐου, ώρα 14:00-18:00.

Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου απαιτείται εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο και δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 (θα δημιουργηθούν ομάδες των 15 ατόμων).