Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μια  συνέντευξη-ποταμό απάντησε στις κατηγορίες των 53 για ελλειπή συντονισμό και αδικαιολόγητες παλινωδίες στο προσφυγικό.

Ανέπτυξε το πλάνο για την αντιμετώπιση του χειμώνα που προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απόρησε με την μη εκμετάλλευση πιστώσεων για το μεταναστευτικό και ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «υπάρχει αύξηση της απορρόφησης αλλά το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Χαρίτσης». Πρόσθεσε επίσης πως τα χρήματα πηγαίνουν και σε ΜΚΟ και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Παραδέχτηκε πως οι ροές δεν έχουν αυξηθεί μόνο στα νησιά αιχμής αλλά και στον Έβρο και η κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες να τηρείται στο ακέραιο η συμφωνία με την Τουρκία.

Έτοιμοι για τον χειμώνα

Για τον χειμώνα, εξήγησε πως αυξάνονται οι δομές φιλοξενίας στα hotspot,  εξετάζεται η λύση των ξενοδοχείων και στην έσχατη περίπτωση η χρήση πλωτών μέσων. Εκεί θα εξασφαλιστούν άριστες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

 

Μόνο τα camp αδειάζουμε

Όσο αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών διευκρίνισε πως  μιλάμε μόνο για τα camp και περιλαμβάνει τα ευάλωτα άτομα, τα ασυνόδευτα παιδιά και αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία.

Το άσυλο δεν είναι απλή υπόθεση

Η διαδικασία καταγραφής και εξέτασης αιτήσεων ασύλου έχει συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια που δεν μπορεί να γίνει έκπτωση και έτσι δικαιολογείται η ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων. .

«Είμαι εδώ ως υπουργός»

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις πληροφορίες για παραίτησή του. «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός», είπε. Πάντως, χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».