Μέσα στο πικ της καλοκαιρινής σεζόν αναμένεται η εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα της Ακρόπολης εάν και εφόσον τηρηθούν οι υποσχέσεις που ακούστηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ο παλαιός ανελκυστήρας που είναι πρόχειρος και εργοστασιακού τύπου.

Το να αντικατασταθεί με έναν καινούργιο, σύγχρονο και πιό αξιόπιστο, ώστε να μη χαλάει τόσο συχνά δημιουργώντας πρόβλημα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, υπήρξε το μεγάλο ζητούμενο για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολλές εργασίες πριν την εγκατάστασή του, σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στο έργο. Πρέπει να προηγηθούν αποχωματώσεις και στερεωτικές εργασίες στο βράχο.

Ο κατασκευαστής έχει υποσχεθεί πως σε τέσσερις μήνες ακριβώς ο νέος ανελκυστήρας θα έχει τοποθετηθεί και θα λειτουργεί, είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση Χρόνης Λιλλής που έχει αναλάβει το έργο, καθώς το Ωνάσειο είναι χορηγός. Συνεπώς, θεωρεί πως ως τον Ιούνιο θα έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες εργασίες και το ασανσέρ θα λειτουργεί κανονικά. Ο νέος ανελκυστήρας θα έχει πλάτος 3,60μ, άρα θα μπορεί να χωράει και ένα φορίο σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει κάποιον ασθενή. Σήμερα αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς χωράει μόνο ένα καροτσάκι.

Το υπάρχον σύστημα τοποθετήθηκε το 2004, ενόψει των παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και είχε χαρακτηριστεί ως προσωρινό. Αποδείχθηκε και μη αξιόπιστο καθώς κάθε τόσο χρειαζόταν επισκευή. Επίσης είναι ευαίσθητο στους κραδασμούς και γι αυτό δεν λειτουργεί όταν έχει πολύ αέρα.

Το καινούργιο δεν θα ξεκινάει από την σημερινή πλατφόρμα, αλλά  χαμηλότερα απ΄όπου θα μπαίνει κανείς αμέσως στον ανελκυστήρα  πλαγιάς, όπως τον αποκαλούν, αν και θα είναι κατακόρυφο όπως και το σημερινό. Το ενδιαφέρον είναι ότι με τις κατάλληλες μεταβολές κλίσης, δεν θα εδράζεται καθόλου στο αρχαίο τείχος.

Είναι γνωστό πως η κατάσταση των βράχων της Ακρόπολης δεν είναι η καλύτερη. Το πέτρωμα σε εκείνο το σημείο είναι ασβεστόλιθος που λόγω διείσδησης των υδάτων επί αιώνες έχει σε μεγάλο βαθμό διαβρωθεί. Στη δεκαετία του ’30 ο αναστηλωτής της Ακρόπολης  Γ. Μπαλάνος έκτισε ένα τοιχίο που συγκρατεί  το αρχαίο τείχος.

Βράχοι και  τοιχίο αποφασίστηκε να ενισχυθούν σημειακά, όπως και η έδραση του αρχαίου τείχους στην περιοχή του ανελκυστήρα. Συνολική πρόνοια για τα τείχη θα ληφθεί με νέα μελέτη.

Στο ΚΑΣ παρουσιάστηκαν οι γεωτεχνικές- στατικές μελέτες που έχουν συνταχθεί από τον Δημήτρη Εγγλέζο και τον Θανάση Κοντιζά. Οι μελέτες αυτές έτυχαν ήδη της έγκρισης της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και επαίνων από μέλη του Συμβουλίου που τις ενέκρινε ομόφωνα.