Στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη θα απονείμει η Ακαδημία Αθηνών στην πανηγυρική συνεδρίασή της  για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 7 μ.μ.,  το Αριστείο των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Ο Ελληνοκύπριος ιστορικός διανοούμενος, γεννημένος το 1949 στη Λευκωσία, έχει ασχοληθεί με την ιστορία της πολιτικής σκέψης και τον Διαφωτισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εχει εστιάσει την έρευνά του στη σχέση Διαφωτισμού και Ορθοδοξίας. Τον ενδιαφέρει η οικουμενικότητα των δύο κοσμοαντιλήψεων και η σύνδεσή τους με τους θεσμούς της νεωτερικότητας. Ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα αυτό σε συνέντευξή του στο «Βήμα» τονίζει:

«Είδαμε τη διαστρέβλωση των θρησκειών από τις πολιτικές ιδεολογίες στην ιστορία των εθνικισμών στα Βαλκάνια. Ο σφετερισμός της ορθόδοξης παράδοσης από τους εκάστοτε εθνικισμούς υπήρξε η χείριστη υπηρεσία και στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην Ορθοδοξία ως σύστημα πίστης και ζωής, κάτι που έχει γίνει πλέον αντιληπτό στους κόλπους της, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη σύνοδο στην Κρήτη. Αλλά τα ίδια συνέβησαν και στη Δύση – εν ονόματι της θρησκείας εγκληματούσε και ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός. Στην πιο ακραία και τραγική μορφή του φαινομένου, βέβαια, βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το Ισλάμ για σκοπούς που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με την αρχική μορφή της διδασκαλίας του».

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν (1972) και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απ΄όπου έλαβε μάστερ (1975) και διδακτορικό (1979). Αρχικά δίδαξε στο Χάρβαρντ και από το 1980  στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης. Ακόμη έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Μπράνταϊς, Κέιμπριτζ και Οξφόρδης, στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.  Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Ερευνών από το 1980 έως το 1995 και αργότερα γενικός γραμματέας του Συμβουλίου του. Από το 2000 -2011 υπήρξε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 2004 είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.