Τι ρωτήσατε; Πώς θα ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Η απάντηση είναι απλή, κυνική. Οπως άνοιξε τρία χρόνια τώρα! Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε πάλι το θαύμα της.

Όρισε για ένα ακόμη έτος ως διευθύντρια του ΕΜΣΤ την Κατερίνα Κοσκινά “για να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της” και έτσι “ να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην καθολική λειτουργία του Μουσείου”, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Γιατί προέβη η υπουργός σε αυτή την κίνηση; Γιατί σήμερα, έληγε η θητεία της κ. Κοσκινά η οποία διεκδικούσε με προσφυγή της στη δικαιοσύνη μια πλήρη θητεία καθώς βρίσκεται στη θέση αυτή με υπουργικές αποφάσεις ( Κ. Τασούλα (Ν.Δ.), Ξυδάκη, Μπαλτά (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) τρία χρόνια.

Η κ. Κονιόρδου, δεν διευκρινίζει αν θα παρατείνει για άλλο ένα έτος και το Διοικητικό Συμβούλιο η θητεία του οποίου έληξε επίσης σήμερα. Ασχολείται μόνο με την διευθύντρια ίσως γιατί αυτή μόνο την ενδιέφερε. Δεν την ενδιέφερε το Μουσείο το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει. Η καλή ηθοποιός κάνει πως δεν γνωρίζει το γεγονός αυτό γι αυτό αναφέρει  ότι προβαίνει σε αυτή την ενέργεια  “για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην καθολική λειτουργία του Μουσείου”.

Μήπως άνοιξε εν μέρει το Μουσείο, κάποια πτέρυγα του και δεν το γνωρίζουμε;  Μπερδεύει η κα. Κονιόρδου, το κτήριο με την έννοια “Μουσείο”; Είδε κάποιες εκθέσεις και τις πέρασε για Μουσείο; Σκεφτείτε να είχαμε το κτήριο του Μουσείου της Ακρόπολης άδειο και να βλέπαμε για κάποια χρόνια μόνο της περιοδικές του εκθέσεις και να το αποκαλούσαμε Μουσείο.

Κι επειδή, ίσως να μην γνωρίζει η κα υπουργός, τι θα πει Μουσείο, σύμφωνα με την αρχαία έννοια είναι ο χώρος  όπου κατοικούν οι μούσες, και με την  έννοια τη σημερινή είναι  το ίδρυμα εκείνο που φροντίζει και διασώζει αντικείμενα καλλιτεχνικής, πολιτισμικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας. Τι ακριβώς διασώζει σήμερα το ΕΜΣΤ; Το κτήριο ενός παλιού εργοστασίου που ανακαινίστηκε δια χειρός Γ. Μπόμπολα;