Μέσα στα απόνερα. του επεισοδίου στα Ίμια, υπάρχει και μια άλλη πλευρά του νομίσματος.

Η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο διχασμό. Σε δημοσκοπήσεις τα 2/3 των γονέων δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν με άλλα παιδιά γιατί φοβούνται το καθεστώς Ερντογάν.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει ένα κύμα Τούρκων πολιτών που αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη γείτονα χώρα. Μπαίνουν λοιπόν στο ηλεκτρονικό γενεαλογικό δέντρο τους που φτάνει μέχρι το 1800 και αναζητούν τις ρίζες τους στην Ελλάδα.

Όχι πως ξαφνικά μας  ερωτεύτηκαν αλλά ζητούν να πάρουν ελληνική υπηκοότητα και να έχουν ευρωπαϊκή διέξοδο.

Από το 2013 οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής πέντε ετών, με την προϋπόθεση να αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο, παρά το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα, ελάχιστοι Τούρκοι ενδιαφέρθηκαν και τελικά αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας».. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ακριβά ακίνητα για την απόκτηση βίζας έχουν αγοράσει έως σήμερα 81 Τούρκοι. Οι μισοί εξ αυτών τον τελευταίο χρόνο,. το ενδιαφέρον των Τούρκων έχει εκτιναχθεί.

Δεκάδες αιτήσεις εκκρεμούν στις Περιφέρειες όλης της χώρας, που είναι αρμόδιες για την έκδοση των αδειών παραμονής. Στην Αθήνα οι νέοι αγοραστές ζητούν ακίνητα με πρόσβαση στη θάλασσα, στο Παλαιό Φάληρο, στη Γλυφάδα και στη Βουλιαγμένη, πιο σπάνια στο Κολωνάκι και στα βόρεια προάστια. Στη Θεσσαλονίκη προτιμούν το «πυρίκαυστο» κέντρο – πρόσφατα μια ολόκληρη οικοδομή πάνω από την Τσιμισκή αγοράστηκε από Τούρκους.