Μεσούσης της τουριστικής περιόδου βρήκε να ξεσηκώσει τους αρχαιοφύλακες  ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι θα λύσει το οικονομικό ζήτημα για τη  φύλαξης αρχαιοτήτων με τον εξής τρόπο: οι αρχαιοφύλακες θα εργάζονται 6 ημέρες εβδομαδιαία την θερινή περίοδο και 4 ημέρες την χειμερινή περίοδο με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών. Δηλαδή, θα τους επιβάλλει το χειμώνα ευέλικτες μορφές εργασίας  όπως συμβαίνει κατα την περίοδο της κρίσης στα μαγαζάκια της γειτονιάς.Με αυτό τον τρόπο θα κάνει <<εξοικονόμηση πόρων» προκειμένου «να χρηματοδοτήσει τις προσλήψεις>> όπως είπε.  Αν είχε λίγη φαντασία ο κ. Στρατής θα έπρεπε να συνδέσει τις αποδοχές τους και με την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στο καταχείμωνο, οπότε θα εξοικονομούσε ακόμη περισσότερα χρήματα.

Οι «ιδέες» αυτές που εξέφρασε δημόσια ο υφυπουργός προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό την οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων  η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:»Με έκπληξη, ανησυχία και οργή διαβάσαμε την συνέντευξη του Υφυπουργού Πολιτισμού. Ανακοίνωσε σκέψεις και ιδέες για τον τρόπο επίλυσης του χρονίζοντος θέματος της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Πως; οι αρχαιοφύλακες θα εργάζονται κανονικά 6 ημέρες εβδομαδιαία την θερινή τουριστική περίοδο και 4 ημέρες την χειμερινή περίοδο με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών. Μένουμε άφωνοι. Ούτε ο πιο ακραίος νεοφιλελεύθερος δεν τόλμησε να αρθρώσει τέτοια πρόταση.

Ο Υφυπουργός διέπραξε όμως και άλλο ατόπημα. Δήλωσε ότι το συζήτησε με την συνδικαλιστική ηγεσία των αρχαιοφυλάκων. Όμως <<ξέχασε>> να δηλώσει ότι αυτή η <<πρόταση>> απορρίφτηκε κατηγορηματικά στο ίδιο λεπτό».

Οι αρχαιοφύλακες όμως, όπως όλος ο ελληνικός λαός, άκουσαν την περασμένη εβδομάδα τον πρωθυπουργό να εξαγγέλει το τέλος των μνημονίων και των μνημονικών πολιτικών, την σταδιακή αποκατάσταση του εισοδήματος των εργαζομένων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οπότε αναρωτιούνται μήπως «ο Υφυπουργός Πολιτισμού είναι εκτός γραμμής Πρωθυπουργού και προτείνει και πάλι μείωση αποδοχών. Κάτι που επιχειρήθηκε το καλοκαίρι του 2017 σε συνεργασία της τότε προέδρου του ΤΑΠΑ με την συμμετοχή διαφόρων συμβούλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα εξακολουθούν να προσφέρουν κακές υπηρεσίες».

Ισως λησμονούν οι αρχαιοφύλακες πως ο κ. Στρατής υπηρετούσε τότε στο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ, άρα οι «ιδέες» αυτές είχαν από τότε ονοματεπώνυμο.

Τέλος, η ΠΕΥΦΑ καλεί τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού να πάρουν θέση και να τους πούν « αν αυτός είναι ο τρόπος για να προσλάβουν φυλακτικό προσωπικό. Ένα φυλακτικό προσωπικό που κάποτε ήταν 2.200 άτομα και διαχειρίζονταν 10 εκατομμύρια τουρίστες και τώρα είναι 1400 και διαχειρίζονται 32 εκατομμύρια τουρίστες».

Δηλώνουν ότι απορρίπτουν κάθετα τέτοια <<σκέψη>> και <<ιδέες>> και είναι έτοιμοι και πάλι, να το αντιμετωπίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Μια Ακρόπολη κλειστή επ’ αόριστον ίσως βάλει στον υφυπουργό άλλες σκέψεις.