Μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι αρχαιοφύλακες κατά της τ. προέδρου του ΤΑΠΑ Ασπασίας Λούβη για όσα «συκοφαντικά» κατά  την άποψη τους δήλωσε για τον κλάδο τους, έρχεται σήμερα ο τ. υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση καταθέτοντας  μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για  το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση και την εν γένει λειτουργία του “Ταμείου Αλληλοβοήθειας” των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ. 

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Μπαλτάς  αφού αφήνει αιχμές για τον τρόπο  λειτουργίας  του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, εκφράζει  «την αμέριστη στήριξή του προς την τέως Πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) κα Α. Λούβη απέναντι στην επίθεση που δέχεται αυτές τις μέρες από την ηγεσία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ)».

Δηλώνει επίσης ότι κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεργάστηκε στενά με την κα Λούβη και είναι σε θέση να γνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες που κατέβαλε για την εξυγίανση, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την αναβάθμιση του ΤΑΠ.

Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του ΥΠΠΟΑ (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) έχει μπει στο στόχαστρο εδώ και δύο χρόνια  καθώς αντλεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Κάποτε  από τα κονδύλια αυτά διοργάνωναν συνέδρια, διάφορες εκδηλώσεις και διένειμαν  επιδόματα στους υπαλλήλους.

Στα χρόνια της κρίσης όμως περιορίστηκαν αυτά και απέμεινε η χρηματοδότηση για τη λειτουργία μιας κατασκήνωσης και του βρεφονηπιακού σταθμού των υπαλλήλων  του ΥΠΠΟΑ. Ο βρεφονηπιακός σταθμός    αύριο θα είναι κλειστός  γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτόν παραμένουν απλήρωτοι  παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου ότι θα βρεί  λύση, μετά την απόφαση του  ΤΑΠ να σταματήσει  την χρηματοδότηση του προς το Ταμείο Αλληλοβοηθείας καθώς  βρίσκεται σε εξέλιξη  διαχειριστικός έλεγχος.

Ο  κ. Μπαλτάς δεν περίμενε να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας που διενεργείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καταθέσει έπειτα  την μηνυτήρια αναφορά του .  Οι αρχαιοφύλακες έχουν δηλώσει ότι ο προκαταρτικός έλεγχος που έγινε δεν έδειξε τίποτα αξιοσημείωτο.

Ισως ο κ. Μπαλτάς  να έχει άλλη πληροφόρηση, καθώς αναφέρει ότι «τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί καθιστούν επιτακτική τη δικαστική διερεύνηση των σκανδαλωδών θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν το ΤΑΥΠΥΠΠΟ».

Και προσθέτει: «Αδιαπραγμάτευτος στόχος της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η ρήξη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα καθώς και η διαφανής, σύννομη και εκλογικευμένη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Είναι βέβαιο πως τον στόχο αυτό συμμερίζεται, εκτός των άλλων και η μεγάλη πλειοψηφία των αρχαιοφυλάκων» .