Στις 11 του περασμένου Απρίλη,τοποθετώντας σαν μόνιμη φωτογραφία εξώφυλλου στο φέισμπουκ το …σκαρίφημα “Εδώ Αποκέντρωση”, έγραψα και τούτα:
#Αρέσει δεν αρέσει αυτό ήρθε για να μείνει. Ο λόγος θα φανερωθεί σταδιακά.
Σαν έναυσμα για σκέψεις προς το παρόν καταθέτω αυτό: Ελληνισμός και πολύκεντρο πάνε μαζί. Χωρίς το δεύτερο ο πρώτος-τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε, δεν θα υπήρχε.#
ΕΝΕΚΑ που στο εν γένει αλαλούμ έρχονται και εκλογές για την αυτοδιοίκηση (;;;) συνεχίζω τώρα με το “που πας καημένε Καραμήτρο”!
ΕΝΑΥΣΜΑ για σκέψεις κι αυτό. Όχι όμως εντελώς ορφανό-όπως το πρώτο για πολύκεντρο και ελληνισμό.
ΠΟΛΛΕΣ οι επιλογές που είχα για να βοηθήσω, μετριάζοντας την α λα “Καραμήτρο” …ορφάνια, κέρδισε τελικά ο εικονιζόμενος Κ. Δ. Καραβίδας(1890-1973).
ΑΝΕΦΙΚΤΟ αφενός και αφετέρου “δασκαλίστικο”-που δεν το γουστάρω, να μιλήσω εδώ γι αυτόν διεξοδικά. (Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά για όποιον έχει διάθεση).
ΘΑ ΤΟΝ συστήσω γι αυτό επιγραμματικά-με την υπόσχεση ότι σταδιακά θα αξιοποιώ ερανίσματα γραπτών του σκέψεων που, δυστυχώς, δεν κυκλοφορούν στην αγορά:
# κορυφαίος, με διαφορά, εκ των κοινοτιστών του μεσοπόλεμου.
##Μοναδική γηγενής σκέψη όσον αφορά τους ρόλους-άρα και σχέσεις-κράτους, αυτοδιοίκησης προκειμένου όπως έλεγε, “να κλείσει η προϊστορία του νεώτερου ελληνισμού και ν ανοίξει η ιστορία του”.
###Ονόμαζε Κοινοτική Δημοκρατία το πολίτευμα που είχε κατά νου, θεωρώντας άρριζο στα στην καθ ημάς “ζωική παράδοση” τον “δικηγορικό κοινοβουλευτισμό”.
ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ τον έχω καταλήξει πως, έχοντας εμβαθύνει στις νοοτροπίες των γηγενών, απέβλεπε σε αποκέντρωση της ευθύνης ώστε:
#Να περιοριστεί η επικρατούσα ανευθυνότητα, αφενός,
##και αφετέρου, μέσω αυτής της λειτουργίας να αναδεικνύονται, πρόσωπα με προσόντα για την κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε να πηγαίνουν καλύτερα και τα κρατικά.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ, τέλος, πως η κατά Καραβίδα ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ νοείται ως ” κύριο πεδίο και όργανο ατομικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αγωγής”, κλείνω όπως άρχισα.
ΗΤΟΙ με το “που πας καημένε καραμήτρο”, προσθέτοντας όμως και την κάθε ανεύθυνη …καραμήτρενα!
ΥΓ1 Για όσους δε κατάλαβαν: Όσο οι ανά την επικράτεια υποψήφιοι-πλην, ενδεχομένως, μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού-έχουν άποψη για τον άγνωστό τους Καραβίδα, άλλο τόσο έχουν και επίγνωση για την ευθύνη που πάνε να αναλάβουν.
ΥΓ2 Πολλά ευχαριστώ στο συνταξιούχο δάσκαλο Γιάννη Ηλιόπουλο από το Ζωριάνο Δωρίδας, χωριό καταγωγής και του πατέρα του Καραβίδα, Αυτός με μύησε στο έργο του κορυφαίου κοινοτιστή και τον ευγνωμονώ.