Η λίστα με τα ονόματα των παραγωγών και σκηνοθετών που θα χρηματοδοτηθούν για τα νέα τους κινηματογραφικά πρότζεκτ από την ΕΡΤ δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια. Συνολικά μοιράζουν συνολικά 950.000 ευρώ.

Και η αλήθεια είναι πως αναμένονταν με μεγάλη περιέργεια ειδικά μετά την επίμαχη συνέντευξη τύπου στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η οποία σχεδόν συνέπεσε με την αιφνίδια αντικατάσταση της επιτροπής του 1,5% (σ.σ. η επιτροπή που αποφασίζει ποια κινηματογραφικά σενάρια θα χρηματοδοτηθούν με το 1,5% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του σταθμού).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος και ο σκηνοθέτης  Γιώργος Βαρελάς, στην συνέντευξη τύπου που παραδοσιακά παραχωρεί η ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επέμειναν πως τον ρόλο του αξιολογητή των κινηματογραφικών σεναρίων είναι σε θέση να επιτελέσουν ορθότερα και πιο συνετά μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ κι όχι έμπειροι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Με κριτήριο και το το κατά πόσον θα «χωράνε» στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Στο ψητό τώρα: η λίστα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εννέα σχέδια μυθοπλασίας (κατηγορία Εγχώριες και Διεθνείς Συμπαραγωγές) των: Αλέξη Τσάφα, Γρηγόρη Καραντινάκη, Κατερίνας Ευαγγελάκου, Γιώργου Μπακόλα, Ειρήνης Βαχλιώτη και Παναγιώτη Κλειδαρά, Αριστοτέλης Μαραγκού, Ετιέν Κάλλος, Κώστα Αθουσάκη και Γιάννη Λαπατά.

Μεταξύ των παραγωγών, συγκαταλέγονται οι εταιρείες Faliro House, Plays2Place, Heretic και Anemon (εταιρείες εν πολλοίς ταυτισμένες με το νέο ελληνικό σινεμά), ενώ στα συνολικά έξι ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτούνται συναντάμε τα ονόματα της Ελίνας Ψύκου, του Γιώργου Κοτανίδη και της Καλλιόπης Λεγάκη.

Η αίσθησή μας είναι πως επιχειρήθηκε σκοπίμως μια «ισορροπία» μεταξύ του παλιού και του νέου, με έμφαση μάλλον στο νέο (Αθουσάκης, Βαχλιώτη, Μαραγκός είναι νέα και ταλαντούχα παιδιά που ετοιμάζουν την πρώτη τους μεγάλη), ενώ αποτελεί μάλλον έκπληξη η χρηματοδότηση της φιλόδοξης και τολμηρής θεματικά ελληνογερμανικής συμπαραγωγής του Αλέξη Τσάφα (ενός Έλληνα δραστήριου κινηματογραφικά στο μακρινό Πράσινο Ακρωτήρι) με παραγωγό τη Λιλέτ Μπόταση.

Τα λιγότερα χρήματα θα λάβει ο Παναγιώτης Κακαβιάς (20.000 ευρώ, για ταινία τεκμηρίωσης) και τα περισσότερα ο (τέως διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) Γρηγόρης Καραντινάκης με παραγωγό τη Faliro House (120.000).

Από τον χώρο της τηλεόρασης μας έρχεται ο Γιάννης Λαπατάς, με παραγωγό τον Συνεταιρισμό Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Εδώ όλη η λίστα: