Ιταλικό δικαστήριο ανατρέπει μια συμφωνία ανάμεσα στο Λούβρο και την Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας και θέτει σε κίνδυνο της πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη.

Σε μία περίοδο που οι δύο χώρες (Γαλλία και Ιταλία) ευελπιστούσαν στην αναθέρμανση των πολιτιστικών σχέσεων, αποφάσισε το διοικητικό δικαστήριο του Βένετο να δεχτεί προσφυγή της οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Italia Nostra, κατά του δανεισμού του διάσημου σχεδίου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» στο Μουσείο του Λούβρου.

Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας Βενετίας, στην οποία φυλάσσεται το έργο, είχε δεχθεί τον δανεισμό και την μεταφορά του στις 24 Οκτωβρίου στο Λούβρο προκειμένου να παρουσιαστεί στην έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.Γι αυτό τον δανεισμό είχαν προηγηθεί μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών.

Το Λούβρο θα έστελνε ως αντάλλαγμα για το δανεισμό του περίφημου σχεδίου, κάποια έργα του Ραφαήλ για την αντίστοιχη έκθεση στην Ιταλία τον ερχόμενο χρόνο. Παρά ταύτα  οι δικαστικές αρχές της Βενετίας έκριναν ως βάσιμες τις αιτιάσεις της Italia Nostra που επικαλείται «την σοβαρή κατάσταση» στην οποία σώζεται το σχέδιο και γι αυτό έκριναν πως «δεν μπορεί να μετακινηθεί».

Η υπόθεση είχε λάβει εξ αρχής πολιτικές διαστάσεις, γιατί είχε αντιταχθεί στην απόφαση δανεισμού του έργου η ξενοφοβική Λέγκα. Η συμφωνία προέβλεπε πως «Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» θα παρέμενε στο Παρίσι για δύο μήνες. Τώρα, θα πρέπει να θεωρούν οι Ιταλοί σίγουρο ότι δεν θα λάβουν και έργα του Ραφαήλ για την δική τους έκθεση.  

Η Ρώμη πάντως είχε κάθε λόγο να επιδιώξει την αναθέρμανση των σχέσεων της με το Παρίσι, ύστερα  από τη σύγκρουση για το μεταναστευτικό που είχαν οι δύο χώρες κατά την περίοδο που στην υβέρνηση της Ιταλίας συμμετείχε η ξενοφοβική Λέγκα και ο ηγέτης της και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε αναφερθεί συχνά απαξιωτικά για τη Γαλλία και τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν.