Η ομάδα του Καμερούν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αφρικής για πέμπτη φορά. Κατέβαλε με ανατροπή την Αίγυπτο (2-1) που έχασε για πρώτη φορά σε τελικό.

Στο «Στάδιο Φιλίας» του Λίμπρεβιλ της Γκαμπόν, αναμετρήθηκαν για τρίτη φορά στον τελικό οι δυο πιο επιτυχημένες ομάδες της Αφρικής. Η Αίγυπτος με 7 κύπελλα σε 7 τελικούς μέχρι τότε και το Καμερούν με 4 σε 6 τελικούς.

Οι «Φαραώ» μπήκαν στο ματς για να δικαιώσουν τον τίτλο του φαβορί. Πίεσαν ασφυκτικά τους αντιπάλους μέχρι που πέτυχαν να προηγηθούν στο 22′. Ο Ουαρντά του ΠΑΟΚ συνεργάστηκε με τον Σαλάχ της Ρόμα και η μπάλα έφτασε μέσα δεξιά στον Ελνένι της Άρσεναλ που εκτέλεσε με ξαφνικό πλασέ για το 1-0. Ανεξήγητα, η Αίγυπτος μετά το 30′ άρχισε να χάνει πολλά μέτρα στο γήπεδο και το Καμερούν συνήλθε.

Το ημίχρονο έληξε και πού να φανταζόταν κανείς ότι οι δύο αλλαγές του Βέλγου προπονητή Ούγκο Μπρος θα πετύχαιναν διάνα. Στο 36′ μπήκε ο Ενκουλού της Λιόν και στο 46′ ο Αμπουμπακάρ της Μπεσίκτας. Ο πρώτος ισοφάρισε με δύσκολη κεφαλιά στο 59′ απο σέντρα του Μουκαντζό.

Στο 88′ και εκεί που όλοι περίμεναν την παράταση, ο Αμπουμπακάρ έβαλε το φοβερό νικητήριο τέρμα. Πενηντάρα μπαλιά του Σιανί προς την περιοχή, ο «Αμπού» κάνει κοντρόλ και μαγική ντρίμπλα στον αέρα πάνω απ΄το κεφάλι του Χεγκάζι σε στιλ  Νεϊμάρ. Αμέσως εκτελεί με σκαστό δεξί σουτ για το 2-1 και το 5ο Κόπα Αφρικα για το Καμερούν.

Πιο έξαλλα απ’ όλους πανηγύρισαν τη νίκη ο εδώ και πολλά χρόνια παροπλισμένος Ροζέρ Μιλά και ο εδώ και λίγα χρόνια Σάμουελ Ετό. Ήταν ο πρώτος τίτλος του Καμερούν μετά το 2002.

Η Αίγυπτος του Ραούλ Κούπερ χάλασε το απόλυτο νικών στους τελικούς και παραμένει χωρίς το κύπελλο στα χέρια από το 2010. MVP της διοργάνωσης ψηφίστηκε ο 22χρονος πρωταθλητής Μπασογκόγκ της Άαλμποργκ. Πρώτος σκόρερ βγήκε ο Kονγκολέζος Καμπανάνγκα της Αστάνα με 3 γκολ. Απο 2 γκολ πέτυχαν 11 παίκτες μεταξύ των οποίων και ο Εμποκού του Παναθηναϊκού. Το Καμερούν θα διοργανώσει το επόμενο κύπελλο το 2019 και θα πάει ως φαβορί για συνεχόμενο τίτλο.

https://youtube.com/watch?v=_zl9tnEqxME%2520frameborder%3D0%2520allowfullscreen