Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον γνωστό Γυναικολόγο- Μαιευτήρα, Δημήτρη Μπαλτογιάννη, και είχαν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω τη γυναικολογική ογκολογία.

Κύριε Μπαλτογιάννη, πόσο συχνές είναι περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου;

Είναι δεδομένο πως η συχνότητα των περιπτώσεων του καρκίνου αυξάνεται συνεχώς. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά κυρίως στη συνεχή αύξηση του μέσου όρου ζωής παγκοσμίως. Επομένως, η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, καθιστούν απαραίτητη τη διαρκή ενημέρωση και εξέλιξη των ειδικών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν με τον καταλληλότερο τρόπο στις νέες προκλήσεις.

Ποια βήματα ακολουθούν οι γυναικολογικοί ογκολόγοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κάθε περίπτωση;

Πάντα με γνώμονα τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι ογκολόγοι συντονίζουν την ιατρική ομάδα που συμμετέχει στο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τη μορφή της κακοήθειας, την ηλικία της ασθενούς και την παράλληλη ύπαρξη ή όχι άλλης νόσου, και μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό των εξής μεθόδων: χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή/και θεραπεία αντισωμάτων.

Τι θεωρείτε ότι είναι ύψιστης σημασία κατά το θεραπευτικό πλάνο;

Εξέχοντα ρόλο στη χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών καρκίνων κατέχουν οι σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές. Η αρτιότητα και ο σύγχρονος εξοπλισμός σε συνδυασμό με το άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων, παρέχει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης όλων των ειδών χειρουργικών τεχνικών. Ειδικότερα, επιλεγμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ενδοσκοπικά, με ασφάλεια και επιτυχία.

Πόσο σημαντικό είναι η ασθενής να ενημερώνεται λεπτομερώς, προτού υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία;

Έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τις ανάγκες της κάθε ασθενούς, ομάδες εξειδικευμένων ιατρών παρέχουν υψηλής ακρίβειας διαγνωστικές εξετάσεις, πρωτοποριακές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, καθώς και συμβουλευτική στα πλαίσια της πρόληψης κληρονομικών κακοηθειών.

Δ. Μπαλτογιάννης

Πριν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σωστού θεραπευτικού πλάνου, είναι καθοριστικής σημασίας η γυναίκα να ενημερωθεί σωστά για την πάθησή της, καθώς και για τις θεραπευτικές επιλογές της και να συναποφασίσει για τον τρόπο θεραπείας της. Με τον τρόπο αυτόν, η ασθενής θωρακίζεται απέναντι στην ασθένεια και συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για να την αντιμετωπίσει.

Ποιος είναι ο σκοπός των ειδικών Γυναικολογικής Ογκολογίας;

Σε γενικές γραμμές, σκοπός των ειδικών της Γυναικολογικής Ογκολογίας είναι να προσφέρουν έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της νόσου, να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα στην ασθενή -όχι μόνο φαρμακευτική αλλά και ψυχολογική- και φυσικά να επιλέγουν το θεραπευτικό πλάνο που αρμόζει στην κάθε περίπτωση.

Ειδικότερα, όταν πρόκειται για νεότερες ασθενείς, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστεί η νόσος, αλλά επίσης να διατηρείται η αναπαραγωγικής τους ικανότητα, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την εφαρμογή νεωτερικών μεθόδων. Θετικό είναι το γεγονός ότι προβλέπεται πάντα η παροχή της αναγκαίας υποστήριξης από ειδικούς ψυχολόγους στην ασθενή και το περιβάλλον της, για την αντιμετώπιση του φόβου και της αβεβαιότητας που προκαλεί η νόσος.

Τέλος, Γιατρέ, είναι αλήθεια πως η ψυχολογική υποστήριξη της ασθενούς θα συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της νόσου;

Ο καρκίνος γενικά αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο, οι επιδράσεις της οποίας ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Μείζονος σημασίας, λοιπόν, είναι η ψυχολογική παρέμβαση, ειδικά στην οξεία φάση μετά τη διάγνωση και την προσαρμογή της ασθενούς στη νέα πραγματικότητα της νόσου.

Ειδικότερα, οι βασικοί στόχοι της ψυχολογικής παρέμβασης στην καρκινοπαθή ασθενή είναι η υποστήριξη κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία, στην αντιμετώπιση των παρενεργειών στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής, στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας που συνεχώς πρέπει να αναπλάθεται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, στη μείωση το φόβου ότι η νόσος θα υποτροπιάσει ή θα δημιουργηθούν μεταστάσεις, στην αντιμετώπιση του πόνου με ψυχολογικές μεθόδους (pain management) και τέλος στην υποστήριξη της οικογένειας της ασθενούς.

 

**Ο Δημήτρης Μπαλτογιάννης είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία και στη Λαπαροσκοπική – Ρομποτική Χειρουργική Γυναικολογικών Παθήσεων.