Οι εν ενεργεία Έλληνες αρχαιολόγοι θέλουν ή δεν θέλουν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα; Η απορία αυτή δημιουργείται σε κάθε καλοπροαίρετο διαβάζοντας την αποψινή ανακοίνωση τους για όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού κατά την παράδοση του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Αρχικά, θυμίζουν κάτι γνωστό, ότι το ίδιο θραύσμα είχε εκτεθεί στο Μουσείο Ακρόπολης και το 2008-9, με διετή δανεισμό, ενώ τώρα επιστρέφει για 4+4 χρόνια με προοπτική μόνιμης παραμονής όπως δήλωσαν και οι Ιταλοί που το συνόδευσαν στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στο Δημόσιο αρχαιολόγων, τον ΣΕΑ«η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το αίτημα της επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών που αποσπάστηκαν βίαια από τον Παρθενώνα, και εισάγει πλέον (έστω και μετωνυμικά) το αίτημα για «δανεισμό και ανταλλαγή» των γλυπτών με το Βρετανικό Μουσείο! «.

Ξεχνούν φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά μη έχοντας άλλο τρόπο πίεσης προς το Βρετανικό Μουσείο ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε τον μακροχρόνιο δανεισμό με αντάλλαγμα την έκθεση άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων από την πληθώρα των αρχαιολογικών αποθηκών. Τότε το Βρετανικό Μουσείο απέρριψε πανηγυρικά το ελληνικό αίτημα. Συνεπώς δεν είναι «η πρώτη φορά» που τίθεται το θέμα. Επίσης  από πού προκύπτει ότι ο «δανεισμός» αποτελεί παραδοχή της «βρετανικής κυριότητας» της «συλλογής του Ελγιν»;

Ο ΣΕΑ υποστηρίζει: «Διαφημίζοντας με τόση επιμονή τον δανεισμό για 4+4 χρόνια του θραύσματος από το Μουσείο του Παλέρμο, η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχεται την νόμιμη «κυριότητα» της «συλλογής Έλγιν», αδυνατίζοντας την επιχειρηματολογία για «κλοπή» τους από το κορυφαίο μνημείο και υπονομεύοντας τα βασικά επιχειρήματα της χώρας μας στον πολυετή αγώνα για την επιστροφή των παρθενώνιων γλυπτών στο μνημείο όπου ανήκουν».

Το Σωματείο θεωρεί ότι «αν κάτι πρέπει να εξαίρεται, είναι η απόφαση του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης το 2006 να παραχωρήσει -και όχι να δανείσει- θραύσμα του λίθου VIII της Βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα, που βρισκόταν στην πανεπιστημιακή συλλογή του, απόφαση που δυστυχώς αποσιωπάται στην σημερινή ρητορική του ΥΠΠΟΑ και του Μουσείου Ακρόπολης».

Λησμονούν να πουν πως ήταν μια άλλη Κυβέρνηση της ΝΔ που έστειλε το 2006 το πρωθυπουργό αεροπλάνο (κάτι που θεωρήθηκε από κάποιους υπερβολικό) για να παραλάβει ένα μικρό θραύσμα (μια πατούσα, όπως έλεγαν τότε κάποιοι απαξιωτικά). Ηταν όμως και εκείνη μια κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να υπάρξει μια δυναμική επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο καθώς τα δίκαια επιχειρήματά μας συγκρούονται με την  αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοια ζητήματα θα βλάψει ανεπανόρθωτα το αίτημα που έθεσε με πολύ καθαρό τρόπο η Μελίνα Μερκούρη και έκτοτε υποστήριξαν όλες οι Κυβερνήσεις λίγο ως πολύ.