Σώστρατος, Επίκρατος, Διάκριτος, Μνησίθεος. Αυτοί είναι κάποιοι φημισμένοι Αθηναίοι γιατροί, οι οποίοι εικονίζονται σε ανάγλυφο που βρέθηκε στο ναό του Ασκληπιού, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης.

Το Ασκληπιείο αυτό ιδρύθηκε στην Αθήνα μεσούντος του Πελοπονησιακού πολέμου για την υγεινομική περίθαλωη των Αθηναίων οι οποίοι αδυνατούσαν λόγω του πολέμου να ταξιδέψουν στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Που ήταν τότε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της εποχής.

 

Στο Μουσείο της Ακρόπολης εκτίθενται ενδεικτικά αφιερώματα των πιστών μετά την ίαση τους από διάφορες παθήσεις κατόπιν της μεσολάβησης του θεού Ασκληπιού και όσων τον υπηρετούσαν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής θα παρουσιάσει αύριο στη σειρά βίντεο του ΥΠΠΟΑ “Συζητώντας με την Ιστορία”, και “μένουμε σπίτι“,  εννέα αριστουργηματικά εκθέματα του Μουσείου που αποτελούν αφιερώματα στο ιερό του Ασκληπιού.

Στα έργα αυτά αποτυπώνεται ο πόνος και η αγωνία των αρχαίων Αθηναίων για τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν, αλλά και η προσδοκία τους για τη θεραπεία από τον Ασκληπιό και την Υγεία.

Το ιερό του Ασκληπιού είχε μεγάλη σημασία για την Αθήνα  εκείνο την εποχή, όπως αποδεικνύουν  τα εκατοντάδες αφιερώματα που πρόσφεραν ως ευχαριστία στο θεό.

Υπάρχει ένα  μεγάλο ανάγλυφο, στο οποίο παρουσιάζεται η συνοπτική εικόνα του ιερού με τον ναό και μέσα σε αυτόν τα αγάλματα του θεού Ασκληπιού, της γυναίκας του Ηπιόνης και της κόρης τους Υγείας. Σ’ αυτούς προστρέχουν τα μέλη μια μεγάλης οικογένειας ζητώντας τους βοήθεια προσφέροντας στον θεό, από ευγνωμοσύνη, ένα γουρουνάκι.

Ο Ασκληπιός θεράπευσε σε κάποιον το αυτί, σε μια γυναίκα μια ασθένεια του στήθους, ενώ σε έναν τρίτο  το πόδι. Από τα ωραιότερα εκθέματα δυό ζωηρά μάτια, αφιέρωμα του Πραξία. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο ανάθημα, που εικονίζει τμήμα προσώπου με δύο χρωματιστά ορθάνοιχτα μάτια. Ο Πραξίας ευχαριστεί τον θεό για την ίαση των ωραίων  ματιών της γυναίκας του.

Από τη συλλογή των αφιερωμάτων δε λείπει και μία παράσταση ιατρικών εργαλείων, όπως αυτή στο βάθρο του αγάλματος ενός γιατρού. Απεικονίζεται χειρουργική κασετίνα με σύνολο από νυστέρια, καθετήρα και δίπλα δύο μεγάλες χάλκινες βεντούζες. 

Ο κ. Παντερμαλής θα παρουσιάσει και τη στήλη, στην οποία καταγράφεται πώς εισήχθη η λατρεία του Ασκληπιού στην Αθήνα. Σ΄αυτή τη στήλη διαβάζουμε πως  ο Τηλέμαχος ο Αχαρνέας υπήρξε ο ιδρυτής του Ιερού του Ασκληπιού στην Αθήνα.   Στο επάνω μέρος της στήλης και γύρω γύρω από αυτήν υπάρχουν ανάγλυφες σκηνές με το  ίδιο θέμα.

  Επίσης, σε ένα εράσμιο ανάγλυφο εικονίζεται ο μεταφορέας Αντιμέδων που ευγνωμονεί τον Ασκληπιό και την Υγεία, γιατί τον έσωσαν από την ανατροπή της άμαξας του, που ήταν φορτωμένη με μεγάλες πέτρες. 

Το βίντεο φέρει σπουδαίες υπογραφές. Γυρίστηκε σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρβανιτάκη, με μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, ενώ η παραγωγή είναι του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ. Θα είναι διαθέσιμο στο YouTube και τα social media του ΥΠΠΟΑ.