ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Στιλιζαρισμένο, συναρπαστικό νουάρ από τη Λιν Ράμσεϊ

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

**** Δεν ήσουν ποτέ εδώ

You Were Never Really Here. Βρετανία, 2017. Σκηνοθεσία-σενάριο: Λιν Ράμσεϊ. Ηθοποιοί: Γιοακίν Φίνιξ, Ντάντε Περέιρα-Όλσον, Εκατερίνα Σαμψόνοβ, Τζούντιθ Ρόμπερτς. 88 λεπτά.

Σκηνοθέτρια που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το 1999 με την πρώτη της ταινία, «Ratcatcher» στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» των Κανών και που συνέχισε με ταινίες όπως «Το ταξίδι του Μόρβεν Κάλαρ» και «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν», η Σκωτσέζα Λιν Ράμσεϊ στρέφεται, με τη βραβευμένη στις Κάνες (βραβείο σεναρίου και ερμηνείας) ταινία της, «Δεν ήσουν ποτέ εδώ», σε ένα θρίλερ ωμότητας, τοποθετημένο στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, βουτηγμένο στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ, με πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία εκτελεστή, υπεύθυνο για την προστασία ενός έφηβου κοριτσιού, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με γκάνγκστερ αλλά και πανίσχυρους πολιτικούς, όταν απάγεται η νεαρή κόρη ενός γερουσιαστή, αναμιγμένου στη διακίνηση παιδικής πορνείας.

Με ένα εξαιρετικό, με λιγοστό διάλογο, απρόσμενες ανατροπές και έξοχα αναπτυγμένες καταστάσεις, σενάριο, βασισμένο στο βιβλίο του Τζόναθαν Έιμς, και χρησιμοποιώντας έντεχνα διάφορα φλας-μπακ, η Ράμσεϊ κατάφερε να δώσει μίαν ασυνήθιστη, εικαστικά συναρπαστική, μορφή στο κλειστοφοβικό, εφιαλτικό θρίλερ της, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, να καταγράψει απευθείας τις σκηνές ωμότητας (με τις οποίες είναι γεμάτη η ταινία), επιλέγοντας να παρουσιάζει το εξίσου φριχτό αποτέλεσμα με τα διάφορα, σκορπισμένα παντού, πτώματα, βουτηγμένα στο αίμα.

Ακόμη, στο λιγότερο από 90 λεπτά διάρκειας θρίλερ της, η Ράμσεϊ έδωσε ένα ξέφρενο ρυθμό, από τον οποίο δεν λείπει και μια ποιητική, ονειρική πνοή, με το σασπένς αλλά και τις ανατροπές να θυμίζουν τόσο τον Σκορσέζε του «Ταξιτζή» όσο και τον Χίτσκοκ (ιδιαίτερα το «Ψυχώ») και τη θεωρία του με το «Μαγκάφιν» (κάποιο στοιχείο που αποδεικνύεται τελικά ψεύτικο αλλά που δίνει ώθηση στο σασπένς και το ρυθμό), προσφέροντάς μας μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε στο περσινό φεστιβάλ των Κανών. Με τον Γιοακίν Φίνιξ εξαιρετικό στο ρόλο του ιδιότυπου, βίαιου εκτελεστή που «κανονίζει» τους κακούς οπλισμένος μόνο με ένα τσεκούρι – ρόλο για τον οποίο δίκαια κέρδισε το βραβείο ερμηνείας του φεστιβάλ.

 

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

** ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ (Aurevoir la-haut/See you Up There). Γαλλία, 2017. Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλμπέρ Ντιποντέλ. Ηθοποιοί: Ναϊέλ Περέζ Πισκαγιάρ, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Λοράν Λαφίτ. 119 λεπτά.

Στο Παρίσι το 1919, ένα χρόνο μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, δυο Γάλλοι στρατιώτες, ένας παραμορφωμένος καλλιτέχνης και ένας πρώην λογιστής, ξεκινούν μια μεγάλη απάτη σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων του πολέμου, στη βραβευμένη αυτή με διάφορα Σεζάρ ταινία που σκηνοθέτησε ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός («Μη αναστρέψιμος») Αλμπέρ Ντιποντέλ, με βάση το βραβευμένο με το Γκονκούρ βιβλιο του Πιέρ Λεμέτρ. Ο Ντιποντέλ, που ερμηνεύει και έναν από τους δυο βετεράνους, χρησιμοποιεί το καλογραμμένο του σενάριο για να δημιουργήσει τον αναγκαίο ρυθμό και να ζωντανέψει μια ιστορία που κινείται ανάμεσα σε μια τραυματική περίοδο προσαρμογής αλλά και εκείνη της «τρελής εποχής» της τζαζ.

** ΤΟ ΟΡΑΜΑ (L’ apparition). Γαλλία, 2018. Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Τζιανολί. Σενάριο: Ζακ Φιεσκί, Ξαβιέ Τζιανολί. Ηθοποιοί: Βενσάν Λεντόν, Γκαλατεά Μπελουγκί, Πατρίκ Ντ’ Ασουμσάο. 140 λεπτά.

Ένας βετεράνος Γάλλος δημοσιογράφος, αναλαμβάνει επικεφαλής και ομάδας, για λογαριασμό του Βατικανού, να διερευνήσει την υπόθεση ενός υποτιθέμενου θαύματος: τον ισχυρισμό ενός κοριτσιού σε ένα γαλλικό χωριό, ότι της εμφανίστηκε η παρθένος Μαρία. Ο σκηνοθέτης της περσινής «Μαργκερίτ» επιστρέφει σε ένα θέμα γύρω από την πίστη, τη ψευδαίσθηση και την αυθυποβολή, με ένα αρκετά ενδιαφέρον σενάριο που όμως παρατραβάει, εκεί που χρειάζονταν κάποια ελλειπτικότητα και καλύτερος ρυθμός.

1/2 – PACIFIC RIM: ΕΞΕΓΕΡΣΗ (Pacific Rim: Uprising). ΗΠΑ, 2018. Σκηνοθεσία-σενάριο: Στίβεν Ες ΝτιΝάιτ. Ηθοποιοί: Τζον Μπογιέγκα, Σκοτ Ίστγουντ, Κάιλι Σπένι. 111 λεπτά.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη περιπέτεια (που σκηνοθέτησε με έμπνευση το 2013 ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο), μια διεθνής ομάδα πολεμιστών, με επικεφαλής έναν εγκληματία (Τζον Μπογιέγκα) αναλαμβάνει να σώσει τον πλανήτη από τα τέρατα που τον απειλούν. Άψυχο, εμπνευσμένο από τα κόμικς, μπλοκμπάστερ, σκηνοθετημένο χωρίς νεύρο από τον τηλεοπτικό ΝτιΝάιτ, με εντυπωσιακά εφέ (το μοναδικό συν της ταινίας) που ίσως ικανοποιήσει τους φίλους των βίντεο-γκέιμ.