Τις αρνητικές επιπτώσεις από τον κορονοιό στους άπορους πολίτες περιορίζει η ΕΕ με νέο κανονισμό, που τροποποποιεί τον ισχύοντα για το Ταμείο Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Πρόκειται για τον κανονισμό «(ΕΕ)  2020/559 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2020 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 223/2014 όσον αφορά τη θέσπιση ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης της COVID‐19».

Ο νέος, τροποποιητικός κανονισμός που εγκρίθηκε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, (μόλις πριν από δύο ημέρες -22 Απριλίου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο) δημοσιεύτηκε σήμερα, 24 Απριλίου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του, δηλαδή, αύριο, 25 Απριλίου, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Οι τροποποιήσεις που γίνονται θα διευκολύνουν τα κράτη μέλη, τις οργανώσεις-εταίρους και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, στην πρόσβαση στο Ταμείο και στην προστασία του προσωπικού τους που ασχολείται με τη διανομή της βοήθειας.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν συγχρηματοδότησης της τάξης του 100% από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες σε περιπτώσεις καθυστέρησης της παροχής επισιτιστικής ή βασικής υλικής συνδρομής ή σε περίπτωση αναστολής ή μη πλήρους υλοποίησης των ενεργειών. Οι δαπάνες στο πλαίσιο ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης θα θεωρούνται επιλέξιμες από την 1η Φεβρουαρίου 2020

Επιπλέον, οι νέοι κανόνες προβλέπουν τα εξής:

-δυνατότητα παροχής επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής μέσω κουπονιών

-το κόστος αγοράς υλικών και εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τις οργανώσεις-εταίρους θα θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη

-για ορισμένα στοιχεία του επιχειρησιακού προγράμματος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημικής έκρηξης δεν θα απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή: Blog: marina anastas. kourbela