«Μόνο σε ένα τόπο με λόγο υπάρξεως την ενότητα στην αλήθεια μπορούμε να μιλούμε για μέλλον.

Με διχασμένη την κοινωνία στην απληστία μας για εξουσία, ματαίως θα υψώνουμε τα λάβαρα της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης:

Οι δρόμοι όλοι βγάζουν στο άγνωστο όσο η όρεξι του μέλλοντος επενδύει στην μερικότητα και την ιδιοτέλεια.

Αν αφαιρέσουμε την αλήθεια και το μέτρο από την ζωή μας, καταδικάζουμε σε ασφυξία την δικαιοσύνη.

Η αλήθεια ανοίγει το μέλλον, αυτή έχει την δύναμι της ανατροπής. Χωρίς αλήθεια το μέλλον είναι η κόλασι»

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η νίκη σαν παρηγοριά» τα παραπάνω.

Στέλιος Ράμφος ο συγγραφέας και από τα περιεχόμενα επιλέγω τους τίτλους:

-«Ελπίζουμε για να μη σκεπτόμαστε»

-«Κολλημένοι στην εικόνα μας κρυμμένοι απ’ την αλήθεια»

-«Πολιτικό θάρρος είναι να βάζης την αλήθεια πάνω από την εξουσία»

-«Η πόλωσι ανεβάζει τα σκουπίδια στην επιφάνεια»

– ΣΤΕΚΟΜΑΙ στο τελευταίο για να πω ότι με τα ζερβόδεξα «σκουπίδια» που έφερε στην επιφάνεια το πολωτικό τσουνάμι «ή εμείς ή αυτοί», δεν ξεμπερδέψαμε.

ΚΑΙ ΟΥΤΕ θα ξεμπερδέψουμε εύκολα, διότι ο λόγος «πολιτικής …χαβούζας», που εξέπεμψαν στη βουλή για το Νοβάρτις γκέιτ οι Τσίπρας-Παπαγγελόπουλος, έχει ακροατήριο πολυπληθές, όπως και συντηρητές.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ-και ακροατήριο, που δεν απαντώνται μόνο απ άκρου εις άκρον του πολικού φάσματος αλλά και πέραν αυτού. Η λεγόμενη «εκπαίδευση», οι «τέχνες», τα «μίντια» βρίθουν από ιδιοτελείς απόστολους-και οπαδούς, της μη αλήθειας που συντηρεί την μη σκέψη και, τελικά, το κατά Ράμφο: «Κολλημένοι στην εικόνα μας κρυμμένοι απ’ την αλήθεια».

– «ΜΗ ΜΑΣ τα ζαλίζεις συμβαίνουν και αλλού αυτά», ακούω την αντίρρηση. Σωστά πολύ σωστά-αν πάμε στις ΗΠΑ του Τράμπ ή στη Βρετανία του Τζόνσον.

ΜΟΝΟ που υπάρχει μια διαφορά. Εκεί δεν ελλοχεύει κίνδυνος εθνικής ύπαρξης. Εδώ, δυστυχώς, βρίσκεται προ των πυλών. Και το βασικότερο, ότι καλούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε κατάμονοι.

ΠΟΣΟ έχουμε εμπεδώσει αυτή την αλήθεια και είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε, θα το πω μεταφορικά:

Όσο, ο κολλημένος στην εικόνα του, καταληψίας Τσίπρας ήταν έτοιμος «να σκίσει τα μνημόνια» και  ο  (παρα)κολλημένος στις-α λα Καμένο, συνωμοσίες  «ρασπούτιν» να σεβαστεί τα θεσμικά…

ΠΡΟΣ …επίρρωση, τέλος, και για όσους ελπίζουν σκεπτόμενοι-πράγμα δύσκολο, Ράμφος ξανά: «Πολιτικό θάρρος είναι να βάζης την αλήθεια πάνω από την εξουσία», «Χωρίς αλήθεια το μέλλον είναι η  κόλασι».