Σε χαμηλότερους τόνους λόγω πανδημίας και με μια παρουσίαση που θα αφορά στους Περσικούς Πολέμους και όπως αυτοί απεικονίζονται στα ανάγλυφα της Ακρόπολης θα γιορταστούν την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 τα 12α γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης. 

Θα είναι ίσως η μοναδική επέτειος του Μουσείου που θα περάσει χωρίς τους επικούς απολογισμούς για όλο και αυξανόμενη  επισκεψιμότητα που σημειωνόταν τα περασμένα χρόνια.  Και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν το Μουσείο ήτα κλειστό πάνω από έξη μήνες λόγω της πανδημίας; Πάντως την προσεχή Κυριακή θα υποδεχθεί τους επισκέπτες από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με μειωμένο εισιτήριο (5 ευρώ) και θα εγκαινιάσει  μία νέα θεματική παρουσίαση με τίτλο «Μαραθώνας – Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας».

Στην παρουσίαση αυτή οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους του Μουσείου για τους Περσικούς πολέμους και τη σημασία τους για τον δυτικό κόσμο, για τους πρωταγωνιστές τους και τον ρόλο των θεών, για τη συμβολή της μάχης του Μαραθώνα στη νικηφόρα ναυμαχία της Σαλαμίνας, για το τίμημα που  πλήρωσε η Ακρόπολη και τον τρόπο που η Αθήνα το μετουσίωσε σε δημιουργία, καθώς και για το πώς οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας αποτυπώνονται στα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης.

Οι ξεναγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά στις 12 μ. στις 4 και στις 6 μ.μ. και στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στις 2 μ.μ. Κάθε γκρουπ δεν θα υπερβαίνει τα 8 άτομα. Θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Οι παρουσιάσεις αυτές θα γίνονται επίσης κάθε Παρασκευή και Κυριακή.

Oι Περσικοί πόλεμοι άφησαν τα ίχνη τους στα μνημεία της Ακρόπολης με τον πυρπολισμό του Προπαρθενώνα, που βρήκαν σε φάση ανέγερσης όταν η Αθήνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Σαν σκηνές από κινηματογραφική ταινία βλέπουμε τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) στη ζωφόρο του ναού της Αθηνάς Νίκης καθώς εικάζεται πως όλος ο ναός κτίστηκε για να τιμήσει αυτή τη νίκη.

Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο γωνιαίος λίθος της νότιας ζωφόρου του ναού της Αθηνάς Νίκης (Ακρ. 18135 νότια όψη) που βλέπουμε στο Μουσείο όπου στη νότια πλευρά ένας Έλληνας οπλίτης, στα αριστερά, βοηθά έναν συμπολεμιστή του, ο οποίος καταρρέει από το χτύπημα του βέλους ενός Πέρση τοξότη που εικονίζεται στα δεξιά, στο άλλο άκρο του λίθου. Στο κέντρο ένας Έλληνας με ασπίδα στο αριστερό χέρι καταδιώκει έναν Πέρση ιππέα, τη στιγμή που ένας ακόμα Πέρσης κείτεται στο έδαφος νεκρός.