ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 25 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

25 Ιουνίου 1910

 Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι Το Πουλί της Φωτιάς, φέρνοντάς τον στο προσκήνιο ως συνθέτη. Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι (17 Ιουνίου 1882 – Νέα Υόρκη, 6 Απριλίου 1971), ήταν σημαντικός μουσικός συνθέτης του 20ού αιώνα. Το πολύπλευρο έργο του και οι παραδοξότητες ορισμένων εκφραστικών επιλογών του, προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις στον κόσμο της λόγιας σύγχρονης μουσικής.

25 Ιουνίου 1948

 Έναρξη της αερογέφυρας του Βερολίνου, της μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση όλων των εποχών. Ήταν μια προσπάθειά των Συμμάχων να εμποδίσουν τον «στραγγαλισμό» της περικυκλωμένης πόλης από τις σοβιετικές δυνάμεις. Χάρη στις αδιάκοπες πτήσεις αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών, που ξεφόρτωναν το πολύτιμο φορτίο τους στο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, η πόλη κατάφερε να ανεφοδιαστεί σε τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Ο σοβιετικός αποκλεισμός του Βερολίνου διήρκεσε έντεκα μήνες.

25 Ιουνίου 1950

 Αρχίζει ο Πόλεμος της Κορέας με την εισβολή των βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα. Ο Πόλεμος της Κορέας αναφέρεται στην πολεμική σύρραξη που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953 μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια. Η σύρραξη εκείνη τερματίστηκε με συνθήκη, μετά από 3 χρόνια, στο ίδιο σημείο απ’ το οποίο είχε αρχίσει, χωρίς νικητές, έχοντας καταστεί η θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει γνωστός επίσης υπό τον τίτλο «Ο Ξεχασμένος Πόλεμος», καθώς ιστορικά συμπιέστηκε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ αλλά κι επειδή κατέληξε μια τραγωδία με πολλά θύματα χωρίς κανένα εμφανές όφελος και για τις δύο παρατάξεις. Αργότερα δημοσιογράφοι θα τον χαρακτηρίσουν σαν «…ένα πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο…»

25 Ιουνίου 1991

 Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.