Του Βασίλη Κ. Καλαμαρά

Τρία δώρα έφερε μαζί της η υπουργός Πολιτισμού. κατά τον χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου, για την 15η Διεθνη ‘Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου που χτύπησε τα μικρά και τα μικρομεσαία βιβλιοπωλεία (τα ονομαζόμενα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς), την αναβάθμιση των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας και την επανίδρυση ενός νέου φορέα για την εθνική πολιτική του βιβλίου.

Για τη στέγαση αυτού του φορέα βρέθηκε μάλιστα ένα κτίριο στην Πλάκα, «του οποίου την επισκευή αναλαμβάνει χορηγός ο οποίος θα μας το παραχωρήσει, αφού φιλοξενήσει ορισμένες δράσεις της Αθήνας-Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου σ’ αυτό», όπως είπε.

Από τη σημαίνουσα ομιλία της, κρατήσαμε την πολιτική της βούληση να υποστηρίξει την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου «μέσω της συστηματικής συμμετοχής του στις διεθνείς εκθέσεις και της επαναλειτουργίας ενός προγράμματος υποστήριξης των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων προς άλλες γλώσσες (προς τα ρωσικά, προς τα κινεζικά και προς όλες τις υπόλοιπες γλώσσες)».

Μετά τον χαρετισμό της υπουργού, μίλησαν οι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά και αποτελεσματικά για τη φετινή διοργάνωση: οι Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής ΔΕΒΘ, Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης και Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Διευθυντής Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί τόνισε ότι η ΔΕΒΘ είναι «μια ευκαιρία να τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις και να αναζητηθούν οι κατάλληλες απαντήσεις, έτσι ώστε η εκδοτική δραστηριότητα και η διάδοση του βιβλίου να παραμείνουν ζωντανές – ένα διακύβευμα ταυτόχρονα δημοκρατικό και οικονομικό. Με άλλα λόγια, μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι το βιβλίο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα». Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος,αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης-Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Καβαλιώτης συγγραφέας συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης με το φετινό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος

Στους στόχους της ΔΕΒΘ που είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας, η συμμετοχή στους προβληματισμούς αιχμής της εποχής, η ουσιαστική ένταξη στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων, πεδίο όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά και η διάδοση και του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής. «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θέλουμε να είναι κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής της διάδοσης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί «ένα τρίγωνο ‘’Ελλάδα-Δυτική Ευρώπη-Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

«Πιστεύω ότι η 15η ΔΕΒΘ θα είναι η καλύτερη και πιο διεθνής έκθεση όλων των εποχών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, ΑναστάσιοςΤζήκας, συμπληρώνοντας ότι «φέτος ανεβαίνουμε ένα επίπεδο», ενώ και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε πως «η 15η ΔΕΒΘ είναι η πιο σημαντική και διεθνής έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα» και υπογράμμισε τις στενές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία και εν προκειμένω με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Φιλίπ Ρε, αναφέρθηκε στις πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος της Γαλλοφωνίας, κάνοντας ειδική αναφορά και στους ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένους συγγραφείς, αλλά και στη σχέση της Γαλλίας με την πόλη και την εβραϊκή κοινότητά της που ήταν ανέκαθεν γαλλόφωνη.