Eνα εξαιρετικής τέχνης αρχαίο ελληνικό χάλκινο αγαλματίδιο αλόγου, Κορινθιακού τύπου, εντόπισε ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης στο 4ο τεύχος του καταλόγου δημοπρασίας των Sothebys που θα γίνει στις 14 Μαίου 2018 στη Νέα Υόρκη.

Το αρχαίο αυτό δημοπρατείται στη σειρά με τίτλο «Η μορφή της ομορφιάς: Γλυπτική από τη συλλογή του Howard και του Saretta Barnet». Το αντικείμενο όμως αυτό εμπεριέχεται στο κατασχεθέν αρχείο των εμπόρων τέχνης Σάϊμς-Μιχαηλίδη, όπως διαπίστωσε ο ερευνητής-αρχαιολόγος που ασχολείται με την πάταξη της διεθνούς αρχαιοκαπηλείας.

Η αξία του αγαλματιδίου κυμαίνεται από 150.000-250.000 δολλάρια. Ως προέλευσή του αναφέρεται από τους Sotheby’s: “Münzen und Medaillen AG, Βασιλεία, 6 Μαΐου 1967, παρτίδα 2.

Ο κ. Τσιρογιάννης πιθανολογεί ότι ο Ρόμπιν Σάϊμς έδωσε προς πώληση το εν λόγω κομμάτι σε δημοπρασία της Νέας Υόρκης και αποκτήθηκε από τους Howard και Saretta Barnet, στις 16 Νοεμβρίου 1973.

Σημαντικό ωστόσο είναι να εξεταστεί η «Münzen und Medaillen AG» στη Βασιλεία, προκειμένου να ανακαλυφθεί η ταυτότητα του αποστολέα αυτού του χαλκού αλόγου το 1967. Αυτή θα ήταν, κατά την άποψή του, μια πολύτιμη πληροφορία που θα οδηγήσει τελικά στη χώρα εύρεσης του αντικειμένου. Ενημέρωσε σχετικά τις αμερικανικές δικαστικές αρχές στη Νέα Υόρκη καθώς και τις ιταλικές και ελληνικές αστυνομικές αρχές, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα.