Της Ζωής Τόλη

Τo έργο «Γοργόνες και μάγκες», παρουσιάζεται στο Broadway σε θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, μουσική Μίμη Πλέσσα, στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και σκηνογραφία του Μανόλη Παντελιδάκη.

Μία λαμπερή υπερπαραγωγή με 34 ηθοποιούς, χορευτές και επτά μουσικούς υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Γούναρη.

Το πιο δημοφιλές και διαχρονικό ελληνικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, ζωντανεύει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή σε μια ακριβή παραγωγή, αναδεικνύοντας την αίγλη και την ακμή της καλλιτεχνικής έμπνευσης της τότε εποχής.

Πλημμυρισμένο από τραγούδια «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Άνοιξε πέτρα», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Ο άντρας που θα παντρευτώ» και άλλα ταξιδεύουν το θεατή σε μια ένδοξη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, στις δημοφιλείς παραγωγές της Finos Films. Με τη ζωντανή ορχήστρα και τη συμμετοχή του Γιάννη Πλούταρχου οι μεγαλύτεροι θα ερωτευτούν ξανά και οι νεότεροι θα ζήσουν στιγμές που έγραψαν ιστορία.

Ένα έργο σταθμός, ένα μωσαϊκό της τότε κοινωνίας και όχι μόνο, καθώς ο έρωτας και τα όνειρα είναι διαχρονικά αιτήματα ζωής. Ποικιλία ανθρώπινων ιστοριών, εικόνων και στιγμών της καθημερινότητας «ξεκουράζουν» το θεατή και παράλληλα τον προβληματίζουν χωρίς όμως να τον βαραίνουν.

Η Ζέτα Δούκα ως Φλώρα, ο Παναγιώτης Πετράκης ως Νικόλας, ο Θανάσης Ευθυμιάδης ως Πέτρος, ο Γιώργος Γαλίτης ως «Γρίπης», η Μαρία Κορινθίου ως Μαρίνα, η Αγγελική Λάμπρη ως Χρύσα, η Έφη Παπαθεοδώρου ως αρχόντισσα του νησιού, ο Γιώργος Βάλαρης ως Ιάσονας, ο Τάσος Κωστής ως πατέρας του Πέτρου και φυσικά ο σπουδαίος Γιάννης Βογιατζής ως Παναγιώτης, πλαισιώνουν τη δυναμική αυτής της πλούσιας μουσικοθεατρικής παράστασης.

Ερμηνεύουν δεξιοτεχνικά, οργανωμένοι σφιχτά, αποτελώντας μία λειτουργική ομάδα που δικαιώνει τις προθέσεις της.

Η Ζ. Δούκα καταπληκτική στο ρόλο της, η Μ. Κορινθίου θετικότατη έκπληξη έπαιξε με μπρίο και χάρη. Ο Γ. Γαλίτης σε κερδίζει αμέσως με την αφοπλιστική του αφέλεια και πονηράδα, χρωματίζοντας πληθωρικά τον εμβληματικό αυτό ρόλο του αξέχαστου Χρόνη Εξαρχάκου.

Για τον Γ. Βογιατζή δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη σκηνική του οντότητα με το απαράμιλλο ταλέντο του και την εμπειρία. Όλη η πρωταγωνιστική διανομή στάθηκε στο ύψος αυτής της θεατρικής δουλειάς δυναμιτίζοντας καλλιτεχνικά τον ιστό της υπόθεσης.
Ξεχώρισε ο Πέτρος Ξεκούκης ως Δημητρός. Επίσης πολύ καλοί ο Αιμίλιος Ράφτης και η Ηρώ Δημητριάδου.

Η Άρτεμις Ματαφιά η σπουδαία αυτή ερμηνεύτρια με την ανεπανάληπτη φωνή ανεβάζει στα ύψη τη χαρά και τη συγκίνηση και μαζί με τους χορευτές/ηθοποιούς συντελούν στο άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Η παρουσία της ξεσηκώνει το κοινό, καθώς η αρχαιοελληνική της αύρα εκπέμπει άπλετο αρτίστικο φως. Μια απολαυστική διάφανη φιγούρα με μπόλικη καλαισθησία.

«Γοργόνες και μάγκες», εξαιρετική δουλειά, φαντασμαγορική, κεφάτη, με έντονη κίνηση και πλοκή. Καταιγισμός εικόνων, εκπλήξεις και ανατροπές πλουτίζουν το θεατρικό πυρήνα και προσφέρουν γέλιο, κέφι, χαρά και ρομαντισμό. Δεν λείπουν βέβαια και ο πόνος, η πίκρα και οι πρόσκαιρες απογοητεύσεις, που προδίδουν στο μιούζικαλ την απαιτούμενη δραματική ροή.

Η σκηνοθεσία του Γ. Βάλαρη πριμοδοτεί το ταλέντο των ερμηνευτών και αναδεικνύει την υποκριτική τους εμβέλεια. Διαχειρίστηκε σωστά και γόνιμα το υλικό και με σεβασμό στα συστατικά του λόγου και της δομής του κειμένου, πέτυχε να αποτυπώσει επακριβώς τη γεωμετρία του έργου με φρέσκια ματιά, που ταιριάζει στην εποχή μας. Χωρίς να παρεκκλίνει από το ηχόχρωμα της ταινίας του 1968, διασκεύασε κάτι εφάμιλλο πάνω στο θεατρικό σανίδι.

Τα πλούσια σκηνικά του αξιόλογου Μανόλη Παντελιδάκη, οι υπέροχοι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα, οι καταπληκτικές χορογραφίες του Μάρκου Γιακουμόγλου και τα φανταστικά κοστούμια της Έλενας Παπανικολάου ξετρελαίνουν το κοινό που χειροκροτεί παρατεταμένα.
Μία μουσική κωμωδία αέρινη, φωτεινή, ανάλαφρη, που αφήνει μία γλυκιά γεύση φεύγοντας.
Ένα μιούζικαλ με αισθητική.