Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κέντρο αλλαγής του κλίματος για να συγκεντρώσει τις εργασίες για θέματα σχετικά με το κλίμα σε διάφορα μέρη της τράπεζας. Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία της κλιματικής αλλαγής για την οικονομία και την πολιτική της ΕΚΤ, καθώς και την ανάγκη για μια πιο δομημένη προσέγγιση του στρατηγικού σχεδιασμού και του συντονισμού.

Η νέα μονάδα, η οποία θα αποτελείται από περίπου δέκα υπαλλήλους που εργάζονται με υπάρχουσες ομάδες σε όλη την τράπεζα, θα υποβάλει έκθεση στην Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επιβλέπει το έργο της ΕΚΤ για την αλλαγή του κλίματος και τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

«Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει όλους τους τομείς πολιτικής μας», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Το κέντρο αλλαγής του κλίματος παρέχει τη δομή που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον επείγοντα χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα που του αξίζει.»

Το κέντρο αλλαγής του κλίματος θα διαμορφώσει και θα καθοδηγήσει την ατζέντα της ΕΚΤ για το κλίμα εσωτερικά και εξωτερικά, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία όλων των ομάδων που ήδη εργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με το κλίμα Οι δραστηριότητές της θα οργανωθούν σε ροές εργασίας, που κυμαίνονται από τη νομισματική πολιτική έως τις λειτουργίες προληπτικής εποπτείας και θα υποστηρίζονται από προσωπικό που διαθέτει γνώση δεδομένων και κλιματικών αλλαγών.

Πέντε τομείς δράσης

Οι πέντε τομείς εργασίας του κέντρου της κλιματικής αλλαγής εστιάζονται στα εξής:
1) οικονομική σταθερότητα και πολιτική προληπτικής εποπτείας
· 2) μακροοικονομική ανάλυση και νομισματική πολιτική
· 3) πράξεις χρηματοοικονομικής αγοράς και κίνδυνος
· 4) Πολιτική και δημοσιονομικός κανονισμός της ΕΕ
· 5) εταιρική βιωσιμότητα.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot. com (συνέχεια του marina anastas.kourbela)- επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής