Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, αφού ζήτησε τη γνώμη της Προεδρίας, αποφάσισε ορισμένα νέα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην εξάπλωση του κοροναϊού (COVID-19) καθώς και ενημερωμένες ιατρικές συμβουλές από ειδικούς.

Τα μέτρα κοινοποιήθηκαν στους αντιπροσώπους των κρατών μελών και σε άλλους που τους αφορούν. Ισχύουν από σήμερα (9 Μαρτίου).

Μείωση συνεδριάσεων

Ο αριθμός των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, τωνπροπαρασκευ αστικών οργάνων και των ομάδων εργασίας του θα μειωθεί. Οι αποφάσεις σχετικά με τις συνεδριάσεις που θα διατηρηθούν θα λαμβάνονται σε τακτική βάση από την Προεδρία.

Το μέγεθος των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στιςσυνεδριάσεις θα είναι περιορισμένο.

Αναστολή επισκέψεων

Όλες οι ομάδες επισκεπτών και η μη βασική εκπαίδευση θα ανασταλούν

Το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου (ΓΓΣ) ενθαρρύνεται να περιορίσει όσο το δυνατόν τις εσωτερικές συνεδριάσεις και να συνεχίσει να τηρεί σχολαστικά τα συνιστώμενα μέτρα υγιεινής.

Επιπλέον, ο κατάλογος των περιοχών για τους οποίους εφαρμόζονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο προσωπικό της ΓΓΣ ενημερώθηκε για να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες αποφάσεις των ιταλικών αρχών.

Η ενίσχυση αυτής της προσέγγισης αντικατοπτρίζει τη στροφή προς γενικότερα μέτρα, δεδομένου ότι ο ιός είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό παρόν στα περισσότερα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, και ότι αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η ΓΓΣ εφαρμόζει πρωτόκολλα σε περίπτωση που χρειάζεται να αντιμετωπίσει τυχόν περαιτέρω επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ του προσωπικού της ή στα κτίριά της.

Η ΓΓΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.