Μια χάλκινη λεκάνη του 7ου αι. π.Χ, στην οποία έπλενε τα χέρια της η  πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια, όπως επίσης το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού», θα παρουσιαστούν την 28η Οκτωβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης  «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης».

Η χάλκινη τελετουργική λεκάνη φέρει εξαιρετική διακόσμηση με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια. Θεωρείται μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, κάτι που την καθιστά  ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής τέχνης.

Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. π.Χ.) που απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.

Η έκθεση αυτή (28 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018) υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Το Μουσείο της Ακρόπολης θα ανταποδώσει στέλνοντας στο Μουσείο της Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) δύο αριστουργήματα όπως είναι η αρχαϊκή Κόρη 670 (520-510 π.Χ.) και ένα  ερυθρόμορφο κάλυμμα λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.).

Την 28η Οκτωβρίου το Μουσείο της Ακρόπολης θα δέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο τόσο στις μόνιμες συλλογές του όσο και στην περίφημη περιοδική έκθεση «emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων». Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν το ενημερωτικό βίντεο που θα προβάλλεται σε επανάληψη στο μεγάλο χολ για τα δύο κινεζικά έργα τέχνης, ενώ στα πωλητήρια του Μουσείου θα διατίθεται προς πώληση το μεγάλο ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.