Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία διευρύνονται, ενώ, ταυτόχρονα διαμορφώνονται προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης, κυρίως με τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, η οποία ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα και τους Έλληνες επιχειρηματίες; Και αυτό, διότι ως γνωστό, δυνατότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας με εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες έχει μόνο η ΕΕ και εφόσον αυτή υπογραφεί,θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη της.

Επίσης προωθείται η σύναψη συμφωνιών για την προστασία των επενδύσεων και των γεωγραφικών ενδείξεων.

Η Ινδία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες στον κόσμο,αναφέρει η ΕΕ, και είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση. Η Ινδία αποτελεί σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για την ΕΕ. Αντιπροσωπεύει μια αρκετά μεγάλη και δυναμική αγορά, με ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ περίπου 6% (προ Covid-19).

Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με συναλλαγές αγαθών αξίας 62,8 δισ. ευρώ το 2020 ή 11,1% του συνολικού ινδικού εμπορίου, μετά την Κίνα (12%) και τις ΗΠΑ (11,7%). Η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προορισμός για τις ινδικές εξαγωγές (14% του συνόλου) μετά τις ΗΠΑ.

Η Ινδία είναι ο 10ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 1,8% του συνολικού εμπορίου αγαθών της ΕΕ το 2020, πολύ πίσω από την Κίνα (16,1%), τις ΗΠΑ (15,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (12,2%). Το εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας αυξήθηκε κατά 12,5% την τελευταία δεκαετία.

Το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και Ινδίας έφτασε τα 32,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Το μερίδιο της ΕΕ στις εισροές ξένων επενδύσεων στην Ινδία υπερδιπλασιάστηκε από 8% σε 18% την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας την ΕΕ τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Ινδία.
Τα αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ στην Ινδία ανήλθαν σε 75,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, ποσοστό που είναι σημαντικό αλλά πολύ χαμηλότερο από τα αποθέματα ξένων επενδύσεων της ΕΕ στην Κίνα (198,7 δισεκατομμύρια ευρώ) ή τη Βραζιλία (318,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

Περίπου 6.000 ευρωπαϊκές εταιρείες είναι παρούσες στην Ινδία, παρέχοντας άμεσα 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έμμεσα 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ- Ινδίας

Στις 8 Μαΐου 2021, οι ηγέτες της ΕΕ και της Ινδίας, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για μια «ισόρροπη, φιλόδοξη, συνολική και αμοιβαία επωφελή» εμπορική συμφωνία και να ξεκινήσουν χωριστές διαπραγματεύσεις για συμφωνία προστασίας των επενδύσεων και άλλη συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Συμφώνησαν να συνδέσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την εξεύρεση «λύσεων σε μακροχρόνια ζητήματα πρόσβασης στην αγορά». Επιπλέον, οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν διάλογο για θέματα του Παγκόσμιου οργανισμού Εμπορίου – ΠΟΕ και να συστήσουν κοινές ομάδες εργασίας για τη ρυθμιστική συνεργασία και τις ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Και οι δύο πλευρές ασχολούνται τώρα με εσωτερικές προετοιμασίες για να προχωρήσουν αυτές οι διάφορες πτυχές της εργασίας.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα. Η Επιτροπή Ενέργειας ΕΕ-Ινδίας συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου,, με συμμετοχή από την ΕΕ της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Υποθέσεων, το Υπουργείο Ενέργειας, Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου από την Ιδία και συμφώνησαν από κοινού σε ένα λεπτομερές πρόγραμμα εργασίας έως το 2023, για την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ινδίας για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα του 2016.

Του Ενεργειακού Πάνελ συμπροέδρευσε ο Smt. Reenat Sandhu, Γραμματέας (Δυτική), Υπουργείο Εξωτερικών και η κα Mechthild Wörsdörfer, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ομάδα Ενέργειας συμφώνησε για αυξημένη τεχνική συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενέργειας, των έξυπνων δεικτών ετοιμότητας για τα κτίρια. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής ηλιακής, θερμικής ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας· συνεργασία στο πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας· πράσινο υδρογόνο, ολοκλήρωση δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων δικτύων, αποθήκευσης, σχεδιασμού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διασύνδεσης, ψυχρής αλυσίδας και βιώσιμης χρηματοδότησης.

Ως μέρος αυτής της ενισχυμένης συνεργασίας, η ΕΕ και η Ινδία θα πραγματοποιήσουν νέες μελέτες, επισκέψεις μελέτης και κοινά εργαστήρια, ανταλλάσσοντας γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, η Ενεργειακή Επιτροπή συμφώνησε να φιλοξενήσει/διοργανώσει από κοινού:

Σύνοδος κορυφής επιχειρήσεων και επενδύσεων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Ινδίας-ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, με έκθεση ευρωπαϊκών και ινδικών εταιρειών, διευκόλυνση B2B και συνεδρίες για τη μείωση του κόστους της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της χρηματοδότησης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Πλατφόρμα υψηλού επιπέδου Ινδίας-ΕΕ για την αναπαραγωγή έξυπνων δικτύων, εντοπίζοντας πιθανές ευκαιρίες και εμπόδια για την αναπαραγωγή και την αναβάθμιση έργων έξυπνων δικτύων στην Ινδία.

Φόρουμ Υδρογόνου Ινδίας-ΕΕ με έμφαση στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών/πολιτικών σχετικά με τον ρόλο του υδρογόνου σε ενεργειακά συστήματα με υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συζήτηση για την κατάσταση της παραγωγής καθαρού υδρογόνου και τεχνολογίες εφαρμογής και ανταλλαγή πληροφοριών για υπάρχοντα και επερχόμενα έργα υδρογόνου στην ΕΕ και την Ινδία·

Πλατφόρμα χρηματοδότησης επενδύσεων Ινδίας-ΕΕ στην καθαρή ενέργεια, με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόοδος της συνεργασίας με την International Solar Alliance

Η ομάδα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ προσχωρούν στη Διεθνή Συμμαχία ηλιακής ενέργειας. Η ΕΕ χρηματοδότησε πρόσφατα ένα έργο περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ, των κρατών μελών της και των ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και οικονομικών κοινοτήτων της με τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία. Η ομάδα συμφώνησε να διερευνήσει περαιτέρω οδούς για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ινδίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμμαχίας ηλιακής ενέργειας. Από την άποψη αυτή, η Ινδία υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας One Sun One World One Grid της ISA.

Η ΕΕ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για τη στενή συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η Ινδία και η ΕΕ συμφώνησαν επίσης να ανταλλάξουν στενά θέματα καθαρής ενέργειας στο πλαίσιο της G20.