Συγκλονίζει την κοινή γνώμη της Ινδίας η είδηση της ανακάλυψης 19 νεκρών εμβρύων θηλυκού γένους, κοντά σε νοσοκομείο, στην πολιτεία Μαχαράστρα, στα δυτικά της χώρας.

Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές της πολιτείας, βρήκαν τα έμβρυα ενόσω ερευνούσαν το θάνατο γυναίκας, η οποία είχε υποβληθεί σε παράνομη έκτρωση.

Σύμφωνα με τις αρχές, η γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια μιας πολύ κακής έκτρωσης, ενώ φέρεται πως πίσω από αυτήν την ιστορία υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση. Ήδη έχει συλληφθεί ο σύζυγος της γυναίκας ενώ έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό και για τον εντοπισμό του γιατρού.

Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν έρθουν αρκετές φορές στο φως στην Ινδία. Το 2012 είχαν εντοπιστεί στην Κεντρική Ινδία οκτώ έμβρυα νεκρά σε μία σακούλα και τον Ιούνιο του 2009 άλλα 15, πάντα γένους θηλυκού, νεκρά. Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη θανάτωση εμβρύων θηλυκού γένους, παρά τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 2.000 θηλυκά βρέφη «θανατώνονται» κάθε μέρα στην Ινδία εξαιτίας της προτίμησης των Ινδών στα αρσενικά βρέφη, τα περισσότερα με άμβλωση ή με θανάτωση μόλις γεννηθούν.

Παρά τους νόμους που απαγορεύουν τις εξετάσεις για να διαπιστωθεί το φύλο του εμβρύου, οι επιλεκτικές αμβλώσεις παραμένουν μία κοινή πρακτική σε περιοχές της Ινδίας με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο αριθμός των θηλυκών βρεφών σε σχέση με τα αρσενικά.

Οι Ινδοί προτιμούν τα αγόρια, καθώς θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια, αφού μπορούν να εργαστούν. Αντίθετα, τα κορίτσια θεωρούνται οικονομικό βάρος για τις οικογένειες, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής προίκας που θα πρέπει να δοθεί για να παντρευτούν.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Beti Bachao Beti Padhao» (Σώστε την Κόρη, Ενημερώστε την Κόρη), ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι για την ώρα τα αναμενόμενα.