Τον καταζητούσε η αμερικανική NSA, αλλά συνελήφθη τελικά στην Αθήνα 52άχρονος Κινέζος, επειδή αγόρασε στρατιωτική συσκευή αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύλληψή του έγινε χθες το  πρωί σε ξενοδοχείο της Αθήνας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές, ζητώντας να εντοπιστεί και να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας 52άχρονος Κινέζος, ο οποίος, με βιτρίνα μια νόμιμη ναυτιλιακή εταιρεία της χώρας του, κατάφερε να αγοράσει μια απόρρητη στρατιωτική συσκευή, αντί δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για μια εξελιγμένη κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα, να τα αποκωδικοποιεί και να ενημερώνει το χρήστη της για την πηγή προέλευσης κάθε μηνύματος. Αυτή η αγορά οδήγησε την ΝSA στο συμπέρασμα ότι ο 52άχρονος εργαζόταν για λογαριασμό μυστικής υπηρεσίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συνάντηση για την αγορά της υπερκεραίας έγινε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ τα χρήματα θα κατετίθεντο σε τραπεζικό λογαριασμό, δίχως να διευκρινίζεται το σημείο ούτε και η χώρα παράδοσης.

Τη σκυτάλη τότε πήρε η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η οποία, σε συνεργασία με Αμερικανούς πράκτορες, κατάφερε να εντοπίσει τον Κινέζο και να τον θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση. Την περασμένη Πέμπτη ο Κινέζος επισκέφθηκε το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε κλείσει το ραντεβού και καθώς έβγαινε, του πέρασαν χειροπέδες.

Την επόμενη κιόλας ημέρα οι αμερικανικές Αρχές κατέθεσαν επίσημο αίτημα για την έκδοση του Κινέζου στη χώρα τους, η οποία μάλλον θα γίνει άμεσα, καθώς ο 52άχρονος δεν έχει προβεί σε κάποιο αδίκημα στην Ελλάδα για να κρατηθεί εντός συνόρων.