Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρέχει η ψηφιοποίηση της εργασίας και της καθημερινής ζωής στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας και την οικονομία, συζητείται σήμερα ως πρώτο θέμα στη φθινοπωρινή τριμερή κοινωνική σύνοδο κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες

Επίσης, θα συζητηθούν η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), το InvestEU, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και η εμβάθυνση της ΟΝΕ.\

Υπενθυμίζεται,πως η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των προτάσεων της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.*2021-2027). Το InvestEU και το ΕΚΤ+, καθώς και το πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται στα προτεινόμενα προγράμματα που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής

Η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής είναι ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (σε επίπεδο προέδρων) και των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων (σε επίπεδο ανώτατων διοικητικών στελεχών). Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπροεδρεύουν της συνόδου. Ο αρχηγός του κράτους ή κυβερνήσεως που ασκεί την εναλλασσόμενη Προεδρία, εν προκειμένω ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

Οι ευρωπαϊκοί κοινωνικοί εταίροι που συμμετέχουν είναι οι εξής:

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BusinessEurope)

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC)

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργοδοτών και Επιχειρήσεων (CEEP)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME)

Η Eurocadres

Οι κοινωνικοί εταίροι από την προεδρική τριάδα χωρών (Αυστρία, Ρουμανία και Φινλανδία) θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο.

Πηγή: Blog:anastas.kourbela