Όλα ξεκίνησαν πριν οκτώ χρόνια όταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης κάθισε σε ένα ταβερνάκι της Σπάρτης με δυο φίλους να φάει κι άκουγε δίπλα του δυο σοβαρούς ανθρώπους να βρίζουν τους πολιτικούς γιατί δεν φρόντισαν 150 χρόνια να αξιοποιηθούν τα υπέροχα ψηφιδωτά της πόλης.

Τότε, ο πρώην υπουργός, αποφάσισε να πάει να δει ιδίοις όμμασι το περίφημο πλην όμως σκονισμένο και καταχωνιασμένο σε μια αρχαιολογική αποθήκη ψηφιδωτό της Αρπαγής της Ευρώπης και του Ορφέα ως γητευτή των ζώων. Η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης τον ώθησε να κάνει κάτι ώστε να βγουν από την αφάνεια και να παρουσιαστούν στο κοινό. Ετσι έγινε η Οικία των Ψηφιδωτών (Κων. Παλαιολόγου 108 και Διοσκούρων) την οποία έχουν ήδη επισκεφθεί περί τα 8.000 άτομα.

Βοήθησε αρχικά το Ιδρυμα του Αναστάση Λεβέντη και στη συνέχεια το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου που έχει αναλάβει πολλά και σημαντικά έργα στη Σπάρτη, όπως την ανακαίνιση και επέκταση του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και κυρίως την ανακαίνιση του Νοσοκομείου Σπάρτης. Η Σπάρτη προσπαθεί χρόνια να αποκτήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο παλαιό εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ στην είσοδο της πόλης και μόλις τώρα εγκρίθηκαν τα οριστικά σχέδια από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερσή του.

Αλλά σε ποιο χρηματοδοτικό πακέτο θα ενταχθεί το έργο, ρώτησε η εκπρόσωπος των Φίλων της Οικίας των Ψηφιδωτών Σπάρτης κατά την τελετή εγκαινίων της Οικίας Ψηφιδωτών που έγινε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αχιλλέα Καραμανλή, τοπικών αρχόντων και φυσικά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στον οποίο οφείλεται το έργο. Ολοι στις σύντομες ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην ιστορία της Σπάρτης και στην ανάγκη ανάδειξης του μνημειακού της πλούτου ώστε αυτό να συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξή της.

Σημειωτέον, ότι σήμερα όντας κλειστό το μικρό αρχαιολογικό μουσείο και τις αποσπασματικές αρχαιότητες μέσα κλειστά ιδιωτικά οικόπεδα ουσιαστικά δεν έχεις τίποτα να δεις από την διάσημη στα πέρατα της γης αρχαία Σπάρτη. Ο γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου που μίλησε εκπροσωπώντας την υπουργό Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε σε κάποια έργα που θα γίνουν στο Μυστρά χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για το μείζον έργο όπως είναι αυτό της ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η όλη εκδήλωση αποτέλεσε έναν ύμνο στον παλαίμαχο της πολιτικής Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και στην επιτυχία που είχε η προσπάθειά του να δημιουργηθεί η “Οικία των Ψηφιδωτών”

για να δουν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες ένα μόνο δείγμα της πλούσιας συλλογής με ψηφιδωτά δάπεδα από ρωμαϊκές επαύλεις που έκρυβε η λακωνική πόλη. Ευτυχείς για το έργο δήλωσαν ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Στην αταλάντευτη βούληση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου να βοηθήσει σε έργα πολιτισμού και κοινής ωφέλειας αναφέρθηκε ο Γιώργος Αγουρίδης .

Στην Οικία των Ψηφιδωτών Σπάρτης παρουσιάζονται δύο ψηφιδωτά που βρέθηκαν σε δύο όμορα οικόπεδα,η Αρπαγή της Ευρώπης, το 1872 και ο Ορφέας ω;ς γητευτής ζώων, το 1890. Τα οικόπεδα απαλλοτριώθηκαν και αρχικά κατασκευάστηκαν δύο στέγαστρα που λειτούργησαν ως αποθήκη. Σήμερα στη θέση τους υπάρχει ένα ωραίο κτήριο που αναδεικνύει τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα που κοσμούσαν δύο δάπεδα του 3ου-4ου αιώνα.