Αγνωστη απεικόνιση ενός μεσαιωνικού κάστρου της Λέσβου φέρει τμήμα μαρμάρινου υπέρθυρου μήκους 3,50 μ. με ανάγλυφα τα οικόσημα της δυναστείας των Γατελούζων, αλλά και των Παλαιολόγων. Το υπέρθυρο αυτό  βρέθηκε πεσμένο  κοντά στη θεμελίωση της βυζαντινής πύλης του κάστρου των Αγίων Θεοδώρων στην χερσόνησο Οβριοκάστρου Λέσβου.

Το κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, γνωστό στις φιλολογικές πηγές, από περιηγήσεις ταξιδιωτών και πατριαρχικές. Αποφάσεις από τον 13ο αι. μαρτυρείται ότι στο εσωτερικό του είχε το σπουδαίο καστρομονάστηρο, αφιερωμένο στην Παναγία την Οδηγήτρια.

Στο υπέρθυρο απεικονίζεται ένα κάστρο με την κύρια πύλη και τους τρεις ορθογώνιους πύργους στην ακρόπολη, εικόνα  η οποία φαίνεται να ταυτίζεται με το τότε βυζαντινό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο παραδόθηκε στα 1355 μ. Χ. από τους Βυζαντινούς στη γενουάτικη οικογένεια των Γατελούζων, εξού και τα οικόσημα των Γατελούζων και των Παλαιολόγων.

Οι έως σήμερα γραπτές πηγές και μαρτυρίες δεν σώζουν καμία απεικόνιση του βυζαντινού κάστρου των Αγίων Θεοδώρων. Το μαρμάρινο υπέρθυρο αποτελεί την πρώτη απεικόνισή του, σύμφωνα με τους ανασκαφείς του, και δίνει μαρτυρίες για τη μορφή του, άγνωστη σε μας έως σήμερα, καθώς είχε υποστεί πολλές οικοδομικές παρεμβάσεις κατά τον 15 ο αι. από τους Γατελούζους.

Αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου που σκάβει για τέταρτη χρονιά στη χερσόνησο του Οβριόκαστρου συλλέγοντας σημαντικά νέα στοιχεία για την κατοίκηση κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Η αρχαιολογική αυτή θέση εντάσσεται στην ευρύτερη περιφέρεια της αρχαίας Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, μιας από τις έξι πόλεις-κράτη της αρχαίας Λέσβου.

Η ανασκαφή, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διεξάγεται για πρώτη φορά στην εν λόγω χερσόνησο, στην οποία σώζεται το μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων.  Το υπέρθυρο εντοπίστηκε τις εργασίες αποκάλυψης του νοτιοανατολικού σκέλους του επιθαλάσσιου μεσαιωνικού τείχους του κάστρου.