Την προσπάθεια ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης αναλαμβάνει να «τρέξει» για τα τέσσερα επόμενα χρόνια ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ως πρόεδρος του πρώτου  διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Φίλοι του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης με τους: Αναστασία Κανελλοπούλου (αντιπρόεδρος), Σωτήρη Ροϊνό (γραμματέας), Παναγιώτη Γεωργανέ (ταμίας), Δημοσθένη Ματάλα (μέλος), Κώστα Φούρκα (μέλος) και  Δημήτρη Πολλάλη (μέλος).
 

Οι ντόπιοι γνωρίζουν ότι λόγω της δράσης του Συλλόγου αυτού, υπήρξαν  οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Στον απολογισμό της προσωρινής διοικούσας επιτροπής αναφέρθηκε ότι οι θετικές εξελίξεις από το 2016 και μετά, συνετελέστηκαν «όταν θεσμικοί εκπρόσωποι, πολίτες και φορείς της πόλης αποφάσισαν να διεκδικήσουν με ενότητα και συναίνεση το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο στο οποίο ήλθε αρωγός η Κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων που καθυστερούσαν από το 2006 από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και  με την χρηματοδότηση της μελέτης του έργου από πλευράς Υπουργείο Οικονομικών, για την χρηματοδότηση της οποίας είχε μεν δεσμευθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ουδέποτε κατά την τελευταία επταετία πραγματοποίησε».

Στα πλαίσια του προγραμματισμού δράσης του νέου Δ.Σ. η κ. Αναστασία Κανελλοπούλου παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα, του οποίου η συλλογιστική βασίζεται στην ανάπτυξη κατά την επόμενη τετραετία όλων των δράσεων που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί μεν η μελέτη του νέου Μουσείου, αλλά παράλληλα να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της παρακείμενης στο ΧΥΜΟΦΙΞ Γέφυρας του Ευρώτα, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του άξονα Αρχαία Σπάρτη – Ακρόπολη– Μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ – Παραευρώτεια Μνημεία, στην υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης εφαρμογής του Αρχαίου Θεάτρου με σκοπό την αποκατάστασή του και στην ανάδειξη του υπάρχοντος παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου  δεδομένου ότι υπάρχει και μελέτη εγκεκριμένη από το ΚΑΣ.

Στην συνέλευση, τονίστηκε η ανάγκη να βρεθούν άμεσα οι πιστώσεις για την πληρωμή των τελευταίων αναγκαίων απαλλοτριώσεων στο ΧΥΜΟΦΙΞ, να προχωρήσει η εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης εντός του οικοπέδου του ΧΥΜΟΦΙΞ γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να χωροθετηθεί το κτίριο του  νέου Μουσείου και να προβλεφθεί η σύνδεση με την εθνική οδό Σπάρτης –Τρίπολης.

Τέλος εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης  του Μουσείου σε πολλά σημεία και κυρίως ως προς τον χρόνο διάρκειας της μελέτης που σήμερα προβλέπεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια , συντομεύοντας όσο είναι δυνατόν και υιοθετώντας ακόμα και fast track διαδικασίες.