Για «συμβιωτική» σχέση μεταξύ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και Ρώσων χάκερ κάνουν λόγο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά την απαγγελία κατηγοριών στις ΗΠΑ σε βάρος τεσσάρων ατόμων την Τετάρτη, δύο από τους οποίους είναι στελέχη της ρωσικής FSB. Οι άλλοι δύο είναι χάκερ που φέρονται να συνεργάστηκαν στενά μαζί τους για την παραβίαση 500 εκατομμυρίων λογαριασμών χρηστών της Yahoo.

Οι αμερικανικές αρχές και ειδικοί του χώρου της κυβερνοασφάλειας υποστηρίζουν εδώ και καιρό πως το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί χάκερ-εγκληματίες για τους σκοπούς του, κάτι που του επιτρέπει να δηλώνει άγνοια για τις δραστηριότητές τους, με τους ίδιους να παραμένουν ασφαλείς από τις αρχές. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί αναφέρουν πως και η αμερικανική κυβέρνηση περιστασιακά συνεργάζεται με εγκληματίες χάκερ, αγοράζοντας εργαλεία από αυτούς ή στρατολογώντας τους για τον εντοπισμό άλλων εγκληματιών χάκερ.

Ο Μίλαν Πατέλ, πρώην πράκτορας του FBI και πλέον managing editor στον τομέα της κυβερνοάμυνας στην K2 Intelligence, είπε πως η μίξη κατασκοπείας και κυβερνοεγκλήματος στη Ρωσία έχει κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να προβληματίζονται όσον αφορά τις επαφές με τη Μόσχα για θέματα εγκληματιών χάκερ. «Με μαγικό τρόπο, αυτοί οι τύποι θα εξαφανίζονταν και το πιθανότερο είναι πως θα κατέληγαν να εργάζονται για τη ρωσική κυβέρνηση» είπε σχετικά.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε, σχολιάζοντας την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των δύο στελεχών της FSB, πως οι ρωσικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της FSB, δεν έχουν καμία σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις. «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει πως δεν τίθεται θέμα επίσημης εμπλοκής οποιασδήποτε ρωσικής υπηρεσίας, περιλαμβανομένης της FSB, σε παράνομες ενέργειες στον κυβερνοχώρο» δήλωσε την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Russia Today. Επίσης, ο Πέσκοφ είπε πως οι ρωσικές αρχές έμαθαν για τις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν hacking και οικονομική κατασκοπεία, από τα ΜΜΕ αντί μέσω επίσημων καναλιών, παρά το ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τους τέσσερις -τους Ντμίτρι Ντοκουτσάεφ και Ίγκορ Σούτστσιν, στελέχη της FSB, και τους χάκερ Αλεξέι Μπελάν και Καρίμ Μπαράτοφ- για παράνομη πρόσβαση σε πληροφορίες για εκατομμύρια συνδρομητές της Yahoo, της Google και άλλων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως επισημαίνει το Russia Today, πρόκειται για την πρώτη φορά που απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον Ρώσων αξιωματούχων για κυβερνοεγκλήματα.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο ένας από τους πράκτορες της FSB, ο Ντμίτρι Ντοκουτσάεφ, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές τον Δεκέμβριο και κατηγορείται για προδοσία. Ο Ντοκουτσάεφ φέρεται να ήταν ο «χειριστής» του Μπαράτοφ, ο οποίος τον έβαλε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της Yahoo για παραβίαση email σε άλλες υπηρεσίες, πληρώνοντάς τον όταν τα κατάφερε. Ο Ντοκουτσάεφ βρίσκεται στη Ρωσία, ενώ ο Μπαράτοφ είναι στα χέρια των καναδικών αρχών, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο. Όσον αφορά στον Μπελάν, όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για έναν από τους πλέον καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες της σχετικής λίστας του FBI εδώ και τρία περίπου χρόνια. Από πλευράς της, η Yahoo ανακοίνωσε πως οι συγκεκριμέες εξελίξεις δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως οι επιθέσεις εναντίον της –λεπτομέρειες για τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν μόλις το 2016, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δεχτεί επικρίσεις- ήταν υποστηριζόμενες από κρατική οντότητα.

Όλα αυτά σημειώνονται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, λόγω των εκτιμήσεων περί ρωσικής εμπλοκής υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία πριν από τις αμερικανικές εκλογές και λίγο μετά τη δημοσιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων για εργαλεία hacking της CIA από την ιστοσελίδα Wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ.