Για εγκληματική αμέλεια καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού γιατί δεν διατίθενται χρήματα ούτε για τα πάγια λειτουργικά έξοδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων, πράγμα που έχει πολλές επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία εν μέσω θέρους.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει “τον πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία την φετινή χρονιά, ο οποίος οφείλεται σε πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλήψεις που δεν επιτρέπουν στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για πάγια λειτουργικά έξοδα”.

Όπως σημειώνουν “βρισκόμαστε ήδη στη μέση της χρονιάς, την εποχή δηλαδή κατά την οποία μαζί με την τουριστική περίοδο κορυφώνονται οι ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν μπορεί να προβεί σε καμία εργασία ή προμήθεια για να εξυπηρετήσει απολύτως απαραίτητες ανάγκες!

Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις Υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων:

Βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας – όπως καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων από βλάστηση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης – να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους Δήμους, όπου υπάρχει συνεργασία, τα μουσεία να μην διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα – που μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς και συντήρηση μνημείων – να παραμένουν ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα, ενώ στις υπηρεσίες να μην υπάρχει καν μελάνι και χαρτί για την εκτύπωση δημοσίων εγγράφων!

Παράλληλα η δυνατότητα των Εφορειών να προβαίνουν σε άμεσες σωστικές/στερεωτικές εργασίες σε μνημεία έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι η δημόσια εικόνα μουσείων και χώρων και μνημείων δεν έχει αμαυρωθεί εδώ και έξι μήνες οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην φιλοτιμία των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα”.

Στην ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι “απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την άμεση απεμπλοκή του θέματος διαχείρισης του τακτικού προϋπολογισμού!” και διεκδικούν  “την αύξηση στη χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ ώστε να είναι σε θέση απρόσκοπτα να προσλαμβάνει προσωπικό, να συνάπτει συμβάσεις και να υποστηρίζει τα έργα που εκτελεί με αυτεπιστασία”. Τέλος, θεωρούν την πρακτική αυτή μεθοδευμένη με στόχο τον  στραγγαλισμό και την απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.