Πολυθεματικό διαμορφώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου αλλά και πολυσήμαντο, αφού θα συζητηθούν η καυτή επικαιρότητα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αμυνα, που εδραιώνει τη θέση της ως θέμα προτεραιότητας της ΕΕ, το γεμάτο αγκάθια Μεταναστευτικό που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης αποτελεσματικής,  αντιμετώπισης.

Και ακόμα τα κοινωνικά θέματα, με τον κ. Γιούνκερ να φιλοδοξεί να δημιουργηθεί μια αληθινή κοινωνική ΕΕ, όσο διαρκεί η θητεία του, η εκπαίδευση και η κατάρτιση όπου οι Βρυξέλλες εμφανίζονται, στην πράξη, να παίρνουν τα ηνία στα χέρια τους, και ο Πολιτισμός, που η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τη διάσταση της εξωστρέφειας, και μαζί με τον Τουρισμό να αναλάβει κοινές δράσεις για την προσέλκυση τουριστών στα κράτη μέλη της,.

Μαζί με όλα αυτά, αλλά σε χωριστή σύνοδο, αυτή της Ευρωζώνης, σε σύνθεση των 27, όπως θα δούμε και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής (βλέπε Γιούνκερ) που αλλάζουν ριζικά την ΟΝΕ, ενισχύοντας την οικονομική διάσταση, με έναν Υπουργό Οικονομικών, αλλά και την κατά το δυνατό ευρωπαϊκή αυτονομία, με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, και η Τραπεζική Ενωση.

Χωριστό μεγάλο θέμα είναι, επίσης, το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίου Τούσκ, που έχουμε, ήδη δημοσιεύσει και ο οποίος βλέπει τα δυσκολότερα έρχονται.Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών ενόψει της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αναφέρει:« Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χωρισμός αποτελεί δύσκολη πρόκληση. Αλλά η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μετά τον χωρισμό είναι πολύ δυσκολότερη πρόκληση».

Περισσότερα για τη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα μετέχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν:

Άμυνα

Προβλέπεται ότι θα επικροτήσουν τη δρομολόγηση της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO). Στις 13 Νοεμβρίου, 23 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κοινοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην PESCO προκειμένου να ενισχύουν την αμυντική συνεργασία.

Επίσης, το Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο σε άλλους τομείς, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου 2017, ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, υιοθετώντας κοινή δέσμη νέων προτάσεων για τη συνέχιση του κοινού τους έργου,

Κοινωνικά θέματα, παιδεία και πολιτισμός

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκδώσει συμπεράσματα σχετικά με κοινωνικά θέματα, καθώς και με την παιδεία και τον πολιτισμό.

Τα συμπεράσματα θα είναι βασισμένα στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γκέτεμποργκ στα πλαίσια του θεματολογίου των ηγετών με θέμα τον πολιτισμό και την παιδεία και κατά την κοινωνική σύνοδο κορυφής.

Εξωτερικές σχέσεις

Ανάλογα με τα γεγονότα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να εξετάσει συγκεκριμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θεωρείται βέβαιο, ότι θα συζητήσει το θέμα που ‘εχει προκύψει με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μετανάστευση

Οι ηγέτες θα συζητήσουν περί του πρακτέου όσον αφορά την πολιτική μετανάστευσης, συμπεριλαμ βανομένης της εσωτερικής και της εξωτερικής διάστασης.

Διαπραγματεύσεις για το «Brexit»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50), σε σύνθεση ΕΕ 27, θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν μετά τη γνωστοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι ηγέτες θα επανεκτιμήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του Brexit προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ως προς τρία συγκεκριμένα θέματα:

• δικαιώματα των πολιτών

• Ιρλανδία

• χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις

Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης

Κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης θα συζητηθεί η οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ), καθώς και η τραπεζική ένωση.

Ο Πρόεδρος Τουσκ, έχει δηλώσει σχετικά με την ΟΝΕ: «Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την υποχρέωση να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ΟΝΕ και να την ενισχύσουμε, βήμα προς βήμα. Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με βάση το συμπεφωνημένο οδικό χάρτη ώστε η ζώνη του ευρώ να ενισχυθεί δομικά».

Αυτόν τον καιρό, το Συμβούλιο επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης.

Ο απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών και η αποζημίωση των καταθετών στην τραπεζική ένωση θα διευθετηθούν χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η πιθανότητα χρεοκοπίας των τραπεζών με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Η δέσμη που προτείνει η Επιτροπή αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία:

Μία ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 με τίτλο «Προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», στην οποία περιλαμβάνεται κατάλογος μέτρων για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Μία πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων (ΕΣΑΚ).

Προτάσεις για περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα

Τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα, τα οποία προτείνονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, καλύπτουν από νέες νομοθετικές πράξεις και τροποποιήσεις σε ισχύοντες κανόνες μέχρι μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς και την καλύτερη εφαρμογή των ισχυουσών νομοθετικών πράξεων.

Οι στόχοι είναι οι εξής:

– να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα και η ομαλή λειτουργία της τραπεζικής ένωσης

– να αυξηθεί η ασφάλεια δικαίου

– να ενισχυθεί η συνολική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ

– να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις τράπεζες στην τραπεζική ένωση

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela