Τα ευρωτουρκικά θα είναι, ξανά στα βασικά θέματα, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 15 και 16 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη χθες, στην Αθήνα του Heiko Maas, Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, το τρέχον εξάμηνο, και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μια διπλή επιβεβαίωση: Της σημαντικότητας του θέματος, και του γεγονότος, ότι αυτό το θέμα, είναι ξεκάθαρα, ευρωπαϊκό, κάτι που η Τουρκία, φαίνεται να το παραβλέπει, ενίοτε.

Να μη θέλει, ίσως, να δεχτεί το γεγονός, πως η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και τα άλλα 26 κράτη μέλη. Ενδεικτικές είναι και οι παρατηρήσεις Τούρκων πολιτικών προς πολιτικούς κρατών μελών της ΕΕ, όταν αναφέρονται στα δικαιώματα της Ελλάδας και στην ανάγκη να μην παραβιάζονται, αυτά, από την Τουρκία.

Συχνά, η τουρκική αντίδραση είναι, «γιατί ανακατεύεστε». Παραβλέπουν το γεγονός, ότι οι χώρες των Ευρωπαίων που μιλούν, όπως για παράδειγμα η Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών στη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό της, ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Ελλάδα, και ότι, μαζί, και οι 27 παίρνουν τις αποφάσεις για την Τουρκία και για τις ενέργειές της κατά μιας χώρας μέλους. Έτσι έγινε στο προηγούμενο, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και έτσι γίνεται.

Κάποτε, πριν δεκαετίες, σε συνόδους των Ευρωπαίων Ηγετών, με πολύ σημαντικά θέματα, όπως η αυριανή σύνοδος με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, τον κορονοϊό, το Brexit και άλλα, όπου κάθε χώρα μέλος διαπραγματεύεται, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν, από κοινού, να ανταποκρίνονται, κατά το δυνατό και στα δικά της ενδιαφέροντα, η διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας ήταν αισθητά μειωμένη στο δούναι και λαβείν των διαπραγματεύσεων, από παραχωρήσεις, έναντι του «εθνικού θέματος» αυτού με την Τουρκία.

Με τον καιρό, όμως τα πράγματα άλλαξαν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλήφθηκαν, και βεβαιώθηκαν, πως όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, τα ευρωτουρκικά είναι καθαρά ευρωπαϊκό θέμα. Μεσολάβησαν το μεταναστευτικό, ο ορυκτός, υποθαλάσσιος πλούτος σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της απεξάρτησης της ΕΕ, η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας προς άλλες περιοχές άμεσου, ευρωπαϊκού και μη ενδιαφέροντος και άλλα.
Η επιστολή του Προέδρου Michel προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από τη σύνοδό τους στις 15-16 Οκτωβρίου 2020

Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΒ μαζί με τον Michel Barnier. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί σε καμία τιμή. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησής μας με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου.

Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα αντιμετωπίσουμε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Τέλος, στο COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Von der Leyen σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot (αποτελεί διαδοχή και συνέχεια του blog:marina anastas.kourbela)